Annons

Oljeutsläppet har nått kusten – allmänheten varnas

Olja har nått land i ett område med känsliga stränder i Pukaviksbukten. Kustbevakningen har tagit in hjälp från hela södra Sverige för att få stopp på utsläppet.
Läckaget upptäcktes efter att oljeutsläppet ringats in runt havererade färjan Marco Polo.
Blekinge • Publicerad 23 oktober 2023
Olja från den grundstötta färjan har på söndagskvällen nått land norr om Hörvik.Foto: Johan Nilsson/TT

Det är fortsatt oklart hur mycket olja som släppts ut i Östersjön. Men det rör sig om mer än ett utsläpp. Ett där Marco Polo gått på grund i Pukaviksbukten, och ett som är på väg mot kusten.

– Det har visat sig att färjan gjorde en grundstötning redan tidigare på morgonen och läckt olja under flera sjömil innan den körde upp på grunden där den står fast. Vi har utredningspersonal på plats för att utröna omständigheterna kring olyckan, säger Kustbevakningens förundersökningsledare Jonatan Örn.

”Det är känsliga områden och rör sig om en halv mil som kan bli drabbat. Det här kommer vi få arbeta med under mycket lång tid,”
Karin Cars, presstalesperson på Kustbevakningen
Annons

Det har varit dimmigt under söndagen, och Kustbevakningen har haft svårigheter att få en överblick över hur stort utsläppet är.

– Det vid haveristen har vi koll på. Det andra upptäcktes av vårt flyg under eftermiddagen, säger Karin Cars, presstalesperson på Kustbevakningen.

Kustbevakningens flyg fick bilder av ett stråk med en större mängd olja. Det har sedan kunnat bekräftas att det är olja som läckt söder om där fartyget står på grundet .

– Exakt hur det har gått till får utredas vidare, och det kommer vi att göra. Nu arbetar vi för att få stopp på utsläppet, säger Karin Cars.

Olja från den grundstötta färjan har på söndagskvällen nått land norr om Hörvik.Foto: Johan Nilsson/TT
Arbetet med oljeutsläppet utanför Sölvesborg kommer hålla på under en lång tid.Foto: Johan Nilsson/TT

Sjöräddningssällskapet deltar med flera båtar. Det är båtar som kan gå nära stränderna för sanering, och lägga ut länsor.

Oron är stor för den känsliga naturen, havet och stränderna.

– Det är känsliga områden och rör sig om en halv mil mellan Lörby Kladd och Hörvik som kan bli drabbat. Det här kommer vi få arbeta med under mycket lång tid, säger Karin Cars.

Hjälp har även begärts in från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, och räddningstjänsten.

Det är både olja och diesel som läckt ut från färjan. Tankarna ombord har delvis blandats med vatten. Det bidrar också till att det är svårt att bedöma hur mycket som läckt ut.

– Vi gör vårt bästa och allt vi kan för att tackla detta, säger Karin Cars.

Annons

Under söndagskvällen rapporterade Länsstyrelsen Blekinge att olja nått land mellan Lörby Kladd och Hörvik.

”Intensiva förberedelser görs nu för att begränsa de skador som blir när en del av oljan nått land”, säger Peter Ryman, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Blekinge i ett pressmeddelande.

Sjöräddningen lägger länsor i Hörvik.Foto: Johan Nilsson/TT

Sölvesborgs kommun förbereder, tillsammans med experter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), insatser för sanering.

– Vi har begärt in förstärkningsresurser från MSB som kommer att stötta oss i saneringsarbetet. Personal från MSB är redan på plats”, säger Anders Borgman, kris- och beredskapssamordnare Sölvesborgs kommun i pressmeddelandet.

Allmänheten uppmanas att undvika kontakt med olja i vattnet eller på land i området.

TT Lines färja Marco Polo har gått på grund och läcker ut olja och diesel. Utsläppet vid haveristen har säkrats.Foto: Kustbevakningen
Länsar liggar utlagda runt det grundstötta fartyget.Foto: Kustbevakningen

Här saknas innehåll

Sjöräddningssällskapet jobbar med många båtar och personal för att få stopp på utsläppet. Här i hamnen i Hörvik.Foto: Bo Åkesson
Johanna RundgrenSkicka e-post
Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons