Annons

Oro när Ukraina vill förlänga jordbrukshandel

Ukraina vill kunna fortsätta exportera jordbruksprodukter tullfritt till EU.
Men en del EU-länder oroas av konkurrensen.
Ekonomi • Publicerad 10 mars 2023
Ukrainas vice premiärminister Julia Svyrydenko försöker övertyga EU-länderna om att förlänga tullfriheten för exporten av jordbruksprodukter från Ukraina till EU, men möter visst motstånd.
Ukrainas vice premiärminister Julia Svyrydenko försöker övertyga EU-länderna om att förlänga tullfriheten för exporten av jordbruksprodukter från Ukraina till EU, men möter visst motstånd.Foto: Caisa Rasmussen/TT

EU-kommissionen har föreslagit att det ettåriga avtalet från förra sommaren ska förlängas. Det är också den svenska utrikeshandelsministern Johan Forssells (M) mål att få till ett beslut om förlängning under det halvår han är ordförande för EU:s handelsministrar.

– Jag hoppas att vi ska kunna förlänga det åtminstone ett år, säger Forssell vid en presskonferens.

"Mycket viktigt"

Annons

Även den ansvarige EU-kommissionären för handel Valdis Dombrovskis och Ukrainas vice premiärminister Julia Svyrydenko var med på pressträffen, efter det informella mötet med EU:s handelsministrar i Arlandastad norr om Stockholm.

– Jag tror att det blir en förlängning, säger Dombrovskis men tillägger att det finns en oro i EU-länderna över konkurrensen vad gäller sådant som ägg och fjäderfä och en del andra produkter.

Julia Svyrydenko säger:

– Avtalet är mycket viktigt, det är också en signal till våra jordbrukare.

Avtalet om tullfrihet har gjort det möjligt att upprätthålla handeln, mest från Ukraina till EU, på ungefär samma nivå som före kriget i en tid när exporten till sjöss i stort sett blivit omöjlig.

"Undvika en statsbankrutt"

Ukraina har handelsavtal med EU sedan länge, men just tullavtalet för jordbruksprodukter kom till som en följd av Rysslands invasion. I ett läge där den ukrainska ekonomin blöder miljarder varje månad är det mycket viktigt att låta avtalet löpa, enligt Johan Forssell.

– För att undvika en statsbankrutt är det ju avgörande att kunna hålla igång det privata näringslivet och arbetstillfällen, säger Forssell.

– Men det är ju inte tillräckligt, vi tittar ju också på att ha mer export till Ukraina. Vi vet att det finns många, inte minst svenska företag, som är intresserade av att investera i Ukraina.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons