Annons

Oslo slutar med kött i kommunala förskolor

Norge • Publicerad 21 september 2023
Slut med köttbullar på Oslos förskolor. Arkivbild.
Slut med köttbullar på Oslos förskolor. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Köttfri kost väntar Oslos kommunala fritids och förskolor, sedan kommunfullmäktige väntas godkänna en ny handlingsplan för hållbar och mer växtbaserad mat under torsdagen. Oslo kommun ska halvera köttkonsumtionen, rapporterar NRK.

– Äta lite mindre kött är en av de billigaste och mest effektiva klimatåtgärderna vi har, säger finansrådet Einar Wilhelmsen (MDG), ansvarig för planen.

Annons

Det är ett problem att många barn äter för lite frukt och grönt, enligt Wilhelmsen.

– Bara en av fem får fem om dagen. Jag tror att de flesta håller med mig om att det är sällan man hör om barn som äter för lite korv.

Men det kommer inte att bli förbjudet att ta med sig en brödskiva med exempelvis en bit skinka på hemifrån, enligt Wilhelmsen.

Det finns 47 åtgärder i handlingsplanen, däribland att införa minst tre köttfria dagar i kommunens alla matsalar i veckan.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons