Annons

Översvämningar hårt slag mot grekiskt jordbruk

En fjärdedel av Greklands årliga jordbruksproduktion förstördes i de översvämningar som förra veckan drabbade regionen Thessalien, enligt experter.
Grekland • Publicerad 15 september 2023
Den grekiska regionen Thessalien drabbades förra veckan av stora översvämningar. Arkivbild.
Den grekiska regionen Thessalien drabbades förra veckan av stora översvämningar. Arkivbild.Foto: Vaggelis Kousioras/AP//

15 människor har dött och tusentals människor förlorat sina hem i de stora översvämningar som under förra veckan drog in över de mellersta delarna av Grekland. 30 av de byar som dränktes av vattenmassorna har inte heller kunnat nås av någon hjälp.

Översvämningarna har också inneburit ett hårt slag mot det grekiska jordbruket, däribland landets bomullsproduktion.

Annons

– Det är svårt att göra en helhetsbedömning av skadorna, men enligt det mest optimistiska scenariot har 70 procent av bomullsskörden och nästan all klöver skadats, säger bonden Athanasios Karaiskos, ordförande för ett jordbrukskooperativ i staden Farsala.

Av över 110 000 får, getter, grisar, kor och kycklingar som rapporterats ha dött i översvämningarna har bara färre än hälften begravts eller förbränts.

Detta då personal inte lyckats nå många av de områden där död boskap har rapporterats, uppger landets jordbruksdepartement.

Översvämningarna orsakades av att enorma mängder regn under kort tid föll i det drabbade området. Bland annat föll regn motsvarande två års nederbörd inom loppet av tolv timmar i delar av Aten.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons