Annons

Pressat VW drar ner elbilsproduktion

Volkswagenkoncernen stoppar tillfälligt produktionen av två elbilsmodeller vid två av företagets fabriker i Tyskland, rapporter nyhetsbyrån Bloomberg. Elbilsförsäljningen fortsätter att öka, men den tyska jätten pressas hårt av bland annat kinesisk konkurrens.
Ekonomi • Publicerad 27 september 2023
Volkswagen stoppar tillfälligt tillverkningen av bland annat ID3. Arkivbild.
Volkswagen stoppar tillfälligt tillverkningen av bland annat ID3. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Anledningen till stoppet är svag efterfrågan på modellerna ID3 och Cupra Born i Europa och neddragna subventioner i bland annat Tyskland.

Produktionen av de bilarna kommer att stoppas vid Volkswagens huvudfabrik för elfordon i Zwickau fram till den 16 oktober, enligt en talesperson för den tyska biltillverkaren. Tillverkningen av ID3 vid en mindre fabrik i Dresden kommer även att stoppas under de två första veckorna i oktober.

Elbilsregistreringarna i Europa mer än fördubblades i augusti jämfört med samma månad förra året, enligt branschorganisationen Aceas statistik. Men konkurrensen hårdnar, bland dem som ökar starkast finns Tesla och nya kinesiska märken. Och oron växer i branschen i ljuset av högre energi- och levnadskostnader samt frågan om fortsatt utbyggd laddningsinfrastruktur.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons