Annons

Qatar: Gynundersökning ska inte upprepas

De gynekologiska undersökningar som en grupp australiska kvinnor utsattes för på Dohas internationella flygplats 2020 kommer aldrig att upprepas.
Quatar • Publicerad 27 september 2023
En grupp kvinnor som befann sig på flygplatsen i Doha fick sina underliv undersökta efter att ett spädbarn hittats övergivet i en papperskorg på en av flygplatsens toaletter. Arkivbild.
En grupp kvinnor som befann sig på flygplatsen i Doha fick sina underliv undersökta efter att ett spädbarn hittats övergivet i en papperskorg på en av flygplatsens toaletter. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT

Det lovade en högt uppsatt chef på flygbolaget Qatar Airways under en utfrågning i Australiens senat på onsdagen.

Beskedet kommer efter att de utsatta kvinnorna 2021 stämde myndigheterna i Qatar för kränkande behandling.

Annons

Kvinnorna, som befann sig på flygplatsen i Doha, fick sina underliv undersökta efter att ett spädbarn hittats övergivet i en papperskorg på en av flygplatsens toaletter.

Enligt Matt Raos, global försäljningschef för Qatar Airways, handlade det om en "extrem engångshändelse".

– Något liknande har aldrig skett i vår historia, och vi är fast beslutna att se till att det inte händer igen, sade Raos under utfrågningen.

Nyheten om hur kvinnorna behandlats ledde till en diplomatisk dispyt mellan Qatar och Australien, varifrån 13 av de utsatta kvinnorna kom.

Australiens transportminister Catherine King meddelade även för tre veckor sedan att incidenten lett till att hon vägrar godkänna ytterligare flyglinjer för det statligt ägda flygbolagets räkning till Australien.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons