Annons

Regeringen kallar till krismöte om sprängningar

Regeringen kallar till krismöte på onsdag med anledning av sprängningarna. Syftet är att hitta snabba åtgärder.
Politik • Publicerad 26 september 2023
Trasiga fönster efter en kraftig explosion i ett bostadshus i området Ekholmen i Linköping.
Trasiga fönster efter en kraftig explosion i ett bostadshus i området Ekholmen i Linköping.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Inom loppet av några timmar inträffade två kraftiga detonationer på olika platser i Sverige.

Dels en i Hässelby i Stockholm på måndagskvällen där tre personer skadades, dels en i Ekholmen i Linköping på tisdagsmorgonen där fasaden till ett bostadshus slets bort och en person fick föras till sjukhus.

Annons

Sverige går mot ett rekordår i antalet sprängningar, då det fram till och med den 15 september har inträffat 124 stycken. Rekordåret 2019 var antalet 133.

Samtal med aktörer

Regeringen håller på onsdagen krismöte för att identifiera vilka åtgärder som snabbt och på lång sikt kan genomföras för att minska bombdåden.

"Det grova våldet i form av sprängningar och skjutningar drabbar i allt större utsträckning oskyldiga. Vi måste med hela samhällets samlade kraft trycka tillbaka denna brottslighet och vända utvecklingen", säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i en kommentar.

På mötet deltar myndigheter, räddningstjänstförbund, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), branschorganisationer och fackförbund. Inbjudan till mötet skickades ut den 21 september.

Från regeringens sida deltar justitieministern och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M).

"Tillgång måste strypas"

"I vår kommer minimistraffet för otillåten hantering av explosiva varor dubbleras, men mer måste göras för att förebygga och förhindra sprängningarna. Vi samlar nu därför alla relevanta aktörer för att gemensamt identifiera vad som kan göras på kort och lång sikt", säger Strömmer.

En del i diskussionen kommer att handla om hur man kan motverka stölder av sprängmedel från till exempel byggarbetsplatser.

"De kriminellas tillgång till explosiva varor måste strypas", säger Carl-Oskar Bohlin.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons