Annons

Region Skåne: Fira skånskt sportlov hemma

Glöm skidåkningen eller solsemestern i år. Trots ett minskat covidtryck vädjar Region Skåne till alla skåningar att stanna hemma under sportlovsveckan.
Skåne • Publicerad 27 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
För snart ett år sedan kom flera svenskar hem från sin årliga sportlovsvecka i alperna , vilket var startskottet på landets långa kamp mot covid-19. I år råder Region Skåne alla skåningar att låta skidorna stå kvar i förrådet.
För snart ett år sedan kom flera svenskar hem från sin årliga sportlovsvecka i alperna , vilket var startskottet på landets långa kamp mot covid-19. I år råder Region Skåne alla skåningar att låta skidorna stå kvar i förrådet.Foto: Alvik, Halvard

Den som tänkt åka i väg utanför Skånes gränser över den snart stundande sportlovsveckan, vecka 8, bör tänka om. Det är i alla fall Region Skånes råd till alla skåningar.

– Det är inte läge att resa utomlands. I år ska vi fira skånskt sportlov hemma, säger Alf Jönsson, regiondirektör, på onsdagens presskonferens.

Annons

Vädjan från regiondirektören kommer bara en dag efter att UD, Utrikesdepartementet, gett besked om att förlänga avrådan för svenskar att resa till länder utanför EU till och med den 15 april.

Alf Jönsson, regiondirektör, uppmanar alla skåningar att tänka efter och stanna hemma under sportlovet för att minska en potentiell smittspridning av covid-19.
Alf Jönsson, regiondirektör, uppmanar alla skåningar att tänka efter och stanna hemma under sportlovet för att minska en potentiell smittspridning av covid-19.Foto: Johan Nilsson/TT

Minns förra året

För snart ett år sedan kom flera svenskar hem från sina sportlovsresor i alperna bärandes på covid-19. Ett nytt virus som landet var relativt skonad från men som spred sig snabbt och blev startskottet på Sveriges kamp mot covid-19. Region Skåne vill inte se en repris på den snabba smittspridningen.

– Om nu alla som har bokat utlandsresa eller resa till fjällen åker iväg betyder det att man utsätter sig för smitta, att man exponeras för det här, om det är ett antal i varje skolklass innebär det en stor smittspridningsfaktor, säger Alf Jönson.

Belastningen fortsatt hög

Skåne har drabbats hårt av den andra vågen till skillnad från övriga storstadsregioner. Under onsdagen meddelade dock Region Skåne att covidtrycket sakta minskar, färre insjuknar och färre behöver vård. Men än är det inte över, belastningen på sjukhusen är fortsatt hög.

– Jag vill tacka alla skåningar för att de följer alla råd och restriktioner. Jag vill också vädja - håll ut lite till, det här är inte över än, säger Alf Jönsson.

Eva SolérSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons