Annons

Reporter räddade sex kvinnor fångade i lastbil

Sex kvinnor har räddats från att ha varit inlåsta i en lastbil i Frankrike. Det efter att en reporter på brittiska BBC lyckats leta upp lastbilen och larma polisen.
Frankrike • Publicerad 28 september 2023
Kvinnorna hade stigit på lastbilen i tron om att de skulle åka till Storbritannien. Arkivbild.
Kvinnorna hade stigit på lastbilen i tron om att de skulle åka till Storbritannien. Arkivbild.Foto: Peter Morrison/AP/TT

Det var via ett telefonsamtal under onsdagen till en reporter på BBC från en okänd inringare som händelsen uppdagades.

– Är du i Europa? Snälla hjälp, det är bråttom, hörde hon en kvinna säga i luren.

Annons

Det reportern kunde få fram från inringaren var att fyra vietnamesiska och två irakiska kvinnor gömde sig i lastutrymmet i en lastbil. Men var lastbilen befann sig och var den var på väg var okänt. Likaså visste heller inte inringaren registreringsnumret på lastbilen.

Men kvinnorna i lastbilen kunde fortsatt ha kontakt med omvärlden. En kvinna lyckades då dela sin GPS:s position med reportern som till slut kunde larma polisen i Frankrike.

I ett kort videoklipp skickad till reportern ser man hur kvinnorna sitter i hopklämda bredvid bananlådor lastade till taket. En av kvinnorna säger på engelska att hon har svårt att andas.

Fransk polis lyckades sedan gripa lastbilschauffören. Polisen har öppnat en utredning gällande människosmuggling.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons