Annons

Ridande poliser för att synas och skapa positiv kontakt

Ridande poliser finns på tre ställen i Sverige - Stockholm, Göteborg och Malmö. I Malmö är de fjorton stycken och en av dessa är Jessica Holmqvist. Vi besöker henne och de 20 hästarna ute vid Jägersro.
MALMÖ • Publicerad 24 april 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Crème har varit den ridande polisen Jessica Holmqvists häst i flera år. Hon har också en utbildningshäst som heter Frost.
Crème har varit den ridande polisen Jessica Holmqvists häst i flera år. Hon har också en utbildningshäst som heter Frost.Foto: Claes Hall

Det luktar häst i kontorsbyggnaden, en sådan där inbiten hästdoft som för hästälskare liknar god parfym. Och inte undra på, för alla vi möter inne på kontoret bär ridkläder. Så också Jessica som normalt är ute och patrullerar varje dag, men som nyligen opererat axeln och har inre tjänst tills den läkt ordentligt.

– Många här har opererat något, skrattar Jessica. Det är ett tufft jobb som sliter på kroppen. Hästarna är ju stora och tunga och vi är ute och rider hela dagarna. Antingen tränar vi dem eller så patrullerar vi.

Jessica är väldigt glad över den nya hästtransporten.
Jessica är väldigt glad över den nya hästtransporten.Foto: Claes Hall

Kört radiobil

Annons

Jessica har varit ridande polis i tio år och. Innan dess körde hon radiobil i tre år.

– När jag skulle få barn kändes det tufft att jobba treskift. Här har vi tvåskift och det fungerar bra.

Det är ett tufft jobb som sliter på kroppen. Hästarna är ju stora och tunga och vi är ute och rider hela dagarna. Antingen tränar vi dem eller så patrullerar vi.

Hästar hade hon hållit på med innan, men det krävdes ändå flera tester innan hon blev antagen.

– Man får göra fystester, ridprov och intervjuer. När man väl blir antagen går man igenom en sex månaders utbildning.

Även hästarna går igenom en utbildning som kan vara från några månader till två år.

– Hästar är flockdjur och flyktdjur. De får lätt panik. Här lär de lär sig att klara onaturliga situationer. Man använder presenningar, stora bollar och flaggor för att simulera de situationerna.

Det är dock inte alla hästar som passar för ändamålet.

– Det är svårare att hitta hästar idag än för 15 år sedan. De svenska halvblod som föds upp nu avlas för tävlingsridning och är mycket hetare än förut, och vi behöver lugna hästar som även om de blir rädda, kan komma ner i varv snabbt.

Hela region syd

Jessica och hennes kollegor är ute på de fotbollsmatcher som bedöms som högriskmatcher, vid demonstrationer, korteger och festivaler. Dessutom letar de efter försvunna personer eftersom hästar kommer fram överallt och orkar gå länge i skog och mark.

Annons

– Vi jobbar i hela region syd och patrullerar i Malmö varje dag, för att synas och skapa positiv kontakt med folk. Där är hästarna viktiga eftersom de har en lugnande effekt på människor.

Crème sänker huvudet för att Jessica ska få på tränset. Samarbete mellan häst och ryttare är viktigt.
Crème sänker huvudet för att Jessica ska få på tränset. Samarbete mellan häst och ryttare är viktigt.Foto: Claes Hall

Vid det dagliga rutinarbetet är poliserna två och två. Men om det finns risk för bråk, jobbar man i grupper om sex eller tolv ryttare.

– Det kan verka gammalmodigt men hästar är otroligt effektiva när det är mycket folk. En häst kan göra flera polisers jobb. Vi ser bra och vi kan flytta folk mjukt, eller så kan vi galoppera rakt mot dem. Då vet huliganerna att det är slutlekt.

Det låter läskigt men Jessica har aldrig varit med om några skador.

– Hästarna gör allt för att inte trampa på människor, och de är tränade att inte sparka.

I skogen kan Crème vara busig och sprallig, men på asfalt skärper han sig. Då är det jobb som gäller.
I skogen kan Crème vara busig och sprallig, men på asfalt skärper han sig. Då är det jobb som gäller.Foto: Claes Hall

Har en pall

Vi går ner i stallet för att träffa Jessicas hästarbetskamrater Crème och Frost. Och plötsligt förstår man varför folk flyttar sig. Hästarna mäter mellan 175 och 180 centimeter i mankhöjd och känns gigantiska när Jessica sadlar. För att sitta upp måste hon ha en pall, men väl däruppe regerar hon. Crème som kan vara väldigt sprallig med andra ryttare är som vax i hennes händer. Är hon aldrig rädd när det hettar till?

– Nej, jag har nog så mycket adrenalin att jag inte känner det, skrattar hon. Jag söker den spänningen och får en kick av den.

Det kan verka gammalmodigt men hästar är otroligt effektiva när det är mycket folk. En häst kan göra flera polisers jobb. Vi ser bra och vi kan flytta folk mjukt, eller så kan vi galoppera rakt mot dem. Då vet huliganerna att det är slutlekt.

bild 1/4
Jessica och Crème är ett tight team. Förhållandet mellan häst och ryttare är a och o.
Jessicas arbetskamrat Crème, en 175 cm hög valack med massor av energi.
Transporten tar 6 hästar och används b.la. vid högrisksituationer då många hästar ska ut.
Det är inte lätt att nå upp med sadeln. Hästarna är verkligen imponerande stora.
Jessica och Crème är ett tight team. Förhållandet mellan häst och ryttare är a och o.
Jessicas arbetskamrat Crème, en 175 cm hög valack med massor av energi.

Och det händer saker där ute. Bråkstakar kan till exempel försöka skära av tyglarna, därför har man lagt in ståltråd i dem, och de kan försöka dra ner henne.

– Då välter man hästen mot personen i stället för att försöka undkomma. I skarpt läge rider man också i täta formationer och vi har handtecken för att förstå varandra i oljudet.

13 av de 14 poliserna är kvinnor.
13 av de 14 poliserna är kvinnor.Foto: Foto: Privat.

Fler kvinnor

Annons

Jessica har som många andra kvinnliga poliser råkat ut för machofasoner både inom kåren och ute i fält. Att som kvinna kunna hantera en enorm häst ger pondus och respekt. Det krävs både mod, styrka och känsla för det. Kanske talar det sitt tydliga språk att 13 av de 14 poliserna är kvinnor.

– Vi försöker ändra på det. Det är alltid bra med en blandning och nu har vi två killar som går utbildningen. Det är kul.

Crème kan enligt Jessica vara riktigt busig i skogen, men när det gäller är det andra bullar.

– Ja, på asfalt skärper han sig. Då är det allvar. Han tycker det är kul att jobba och det är ett måste för alla hästarna. Tidigare fanns det till och med en häst som jagade bovar helt själv, utan att ryttaren behövde styra, skrattar hon.

Polisens Polisrytteri i (Malmö) Skåne län.

Det finns polisrytterier i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Det finns cirka 60 polishästar i Sverige, i Malmö 20 stycken.

Malmö har 14 ridande poliser, varav 13 är kvinnor. Varje dag patrulleras på olika orter i hela region syd och i Malmö stad. Vid större nationella insatser kan rytteriet tas i anspråk och få arbeta i hela Sverige.

Varje polis har en egen häst och om man är rutinerad också en utbildningshäst.

Efter inträdesprov i ridning, intervjuer och fystester kan man antas i den 6 månader långa internutbildningen.

De gör insatser vid korteger, fotbollsmatcher, demonstrationer, festivaler och vid sökande efter försvunna personer. Dessutom jobbar de förebyggande och kontaktskapande genom besök på tex förskolor och ute bland allmänheten.

Polishästarna köps in när de är mellan 4-8 år. Polisen använder bara valacker då de är jämnast i humöret. Vid våldsamma situationer utnyttjar poliserna hästarnas flockbeteende och rider tätt ihop. Då är det viktigt att hästarna fungerar bra tillsammans.

Alla polishästar ska vara i samma färg för att ingen ska sticka ut och därmed utsättas för fara.

Sophie Lossing
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons