Annons

Risk för större bilarbetarstrejk i USA

Det finns risk för att den redan mycket omtalade strejken bland arbetare på tre stora bilfabriker i USA kan utökas.
Parterna verkar stå långt ifrån varandra vad gäller löner och villkor.
Ekonomi • Publicerad 18 september 2023
Bilarbetarfacket UAW tvekar inte att utöka strejken på tre stora bilindustrier i USA om företagen inte kommer med bättre bud än hittills, enligt facket UAW:s ordförande Shawn Fain (i mitten).
Bilarbetarfacket UAW tvekar inte att utöka strejken på tre stora bilindustrier i USA om företagen inte kommer med bättre bud än hittills, enligt facket UAW:s ordförande Shawn Fain (i mitten).Foto: Paul Sancya/AP/TT

– Får vi inte bättre bud, som möter medlemmarnas behov, så kommer vi att trappa upp , sade bilarbetarfackets UAW:s ordförande Shawn Fain, i tv-kanalen CBS program "Face the Nation".

Strejken bröt ut före helgen och det är första gången som anställda har gått ut i strejk på tre stora företag samtidigt – General Motors, Ford och Stellantis Jeep. Hittills är bara knappt 13 000 av de 150 000 fackmedlemmarna uttagna i strejk men de kan, enligt ordförande Fain, snart blir fler om arbetsgivarna inte bjuder mer.

Annons

UAW kräver 36 procents löneökning sammanlagt på fyra år. Företagens bud har hittills legat på 20-21 procents höjning.

– Vi är beredda att göra det som krävs, medlemmarna är redo och har fått nog, sade Shawn Fain.

UAW motiverar sina krav med, inte minst men inte bara, att företagen gjort mycket stora vinster och inte håller igen när det gäller att avlöna toppcheferna. Avståndet till golvet bara växer.

Strejken kommer olägligt för USA:s president Joe Biden. Han har gjort klart att han stödjer bilarbetarnas rätt att organisera sig och kräva bättre villkor. Men strejken går inte riktigt ihop med den bild som Biden och hans regering vill ge av USA:s ekonomi som en som går som tåget, med stark inflationsbekämpning, god jobbtillväxt och stora satsningar på framtiden.

Republikanerna skyller inflationen på Bidens politik.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons