Rysk opposition trotsar bakslag: "Inte rädda"
Statsåklagare yrkar sedan tidigare på att Navalnyjs nätverk av regionala kampanjkontor ska klassas som en extremistorganisation, anklagade för att ha deltagit i en västerländsk konspiration mot makten i Ryssland.
Efter ett kort sammanträde på måndagen sköt dock åklagarna upp förhandlingarna om detta till i början av juni.
Under tisdagen ska duman fatta beslut huruvida medlemmar i extremistorganisationer ska förbjudas från delta i den demokratiska processen som folkvald.
"Orkar inte ens låtsas"
Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) ser det som sker nu som en del av ett större tillbakatryckande av den politiska oppositionen i landet.
– Det är ytterligare steg ner för demokratitrappan. Det här följer det mönster vi sett de under senaste åren. Skillnaden är att staten nu inte ens orkar låtsas att man är en demokrati, säger hon till TT.
Redan i april kom de första tecknen på att Navalnyjs nätverk inom kort kommer att extremistklassas.
Då meddelade Moskvas åklagarmyndighet att nätverket, samt Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK, läggs till i Rysslands lista över terrorist- och extremistorganisationer. I samma lista återfinns organisationer som al-Qaida och IS.
Har börjat avvecklas
I samband med detta meddelade Navalnyjs medarbetare att de har börjat avveckla sitt nätverk för att skydda medlemmarna från rättsliga repressalier.
– De börjar förbereda sig redan nu. I den stund de klassas som extremister kommer deras arbete bli i princip omöjligt, säger Carolina Vendil Pallin.
En extremistklassning skulle bland annat innebära att alla som har med gruppen att göra skulle riskera långa fängelsestraff. Vendil Pallin tror därför att delar av verksamheten då kan komma att flyttas utomlands.
– Men i praktiken är det slutet för deras aktiviteter som de ser ut i nuläget, tillägger hon.
Inte slutet
TT: Innebär detta slutet för oppositionen i landet?
– Nej, jag tycker det är viktigt att komma ihåg att oppositionen i Ryssland utgörs av fler grupper än så. Även om Navalnyjs organisation inte kan arbeta som förut så försvinner ju inte folkets missnöje.
TT: Vilken roll har då Navalnyj och hans nätverk hittills spelat för den ryska oppositionen?
– Han har spelat en viktig roll som en symbol för missnöjet med makten. Han har även visat att han inte är rädd för statens repressiva metoder genom att återvända till Ryssland, det tror jag kan vara viktigt för oppositionella att se. Man behöver inte vara rädd.
TT: Hur ser framtiden för oppositionen i landet ut?
– Jag tror man kommer hitta nya sätt och former att finnas till på, det kan röra sig om gräsrotsrörelser eller andra typer av sätt att organisera folk. Oppositionen har hittat sätt att återuppfinna sig själva tidigare.
Fakta: Aleksej Navalnyj
Aleksej Navalnyj (född 1976) har varit Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker på senare år. Efter att från början mest ha varit känd som antikorruptionsaktivist har han allt mer framstått som den främsta oppositionsledaren mot president Vladimir Putins styre.
Navalnyj har gripits och dömts upprepade gånger och förbjudits från att kandidera i allmänna val. I stället driver han en rörelse som har haft en strategi om så kallade smarta röster. Den syftar till att samla oppositionellt sinnade väljare bakom de kandidater i olika val som har störst möjlighet att konkurrera med maktpartiet Enade Ryssland.
Han är utbildad jurist och sedan 2000 gift med Julia Navalnaja. De har två barn, födda 2001 och 2008.
I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien. Efter att länge ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han till Ryssland den 17 januari 2021. Han greps direkt på flygplatsen och dömdes därefter till fängelse.