Annons

Så skaffar du extrapengar under krisen

Tomt på kontot, ändå en driva med räkningar. Så hur kan man göra för att få in mer pengar? Här är tips från privatekonomerna.
Ekonomi • Publicerad 24 september 2023
Vem behöver sågen 365 dagar om året? Arkivbild.
Vem behöver sågen 365 dagar om året? Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT
Kan skogens guld ge dig några guldpengar? Arkivbild.
Kan skogens guld ge dig några guldpengar? Arkivbild.Foto: Martina Holmberg/TT
Är du en rackare på att sticka vantar? Arkivbild.
Är du en rackare på att sticka vantar? Arkivbild.Foto: Tore Meek/NTB/TT
Motionera hundar, valla skidor eller byta däck – den som kan något som andra behöver hjälp med kan tjäna extrapengar. Arkivbild.
Motionera hundar, valla skidor eller byta däck – den som kan något som andra behöver hjälp med kan tjäna extrapengar. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Att sälja bland annat hjortron som man plockat i skogen är skattefritt upp till 12|500 kronor. Arkivbild.
Att sälja bland annat hjortron som man plockat i skogen är skattefritt upp till 12|500 kronor. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Tjäna pengar på din hobby

– Gräv där du står. Har du en hobby som gör att du är bra på något? Det kan vara sådant som att sy, snickra, gå ut med hundar, göra smycken, måla tavlor eller fotografera, säger Sharon Lavie, privatekonom på Lendo.

Annons

Via nätet är det nu lättare att nå ut. Det finns till exempel olika köp- och säljgrupper på sociala medier.

Alla kan förstås inte, det krävs både talang och tid för att kunna göra saker att sälja, konstaterar Sharon Lavie.

.

Gör tjänster åt andra

Den som kan utföra olika tjänster åt andra har också möjlighet att tjäna en liten hacka.

Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica, tipsar om att den som har tid och möjlighet kan hjälpa andra med sådant som att köra iväg skräp till återvinningen, byta däck, slipa skridskor, valla skidor, laga cykelpunkor, vara barnvakt eller gå ut med hundar.

Bär och svamp

För bär och svamp, och även kottar, finns en specialregel i svensk skattelagstiftning. Om man säljer det man plockat slipper man skatta för belopp upp till 12 500 kronor.

I år har det varit väldigt gott om svamp i skogarna på många håll. Priserna hos uppköpare varierar utifrån tillgången.

Den som säljer svamp behöver dock följa vissa regler. Livsmedelsverket har riktlinjer, och uppköpare har också regler för hur svampen ska plockas, förvaras och transporteras.

Annons

.

Hyr ut din bostad

Anders Stenkrona, privatekonom på Nordea, håller fram delningsekonomin som en framtid. Det kommer att bli allt vanligare att vi byter eller hyr ut sådant som bostäder. Både att hyra ut en del av bostaden, att byta den då vi åker på semester och att hyra ut fritidshus.

– Det finns redan bra verktyg för det. Jag tror att det kommer att ta fart nu, säger han.

.

Hyr ut dina grejer

Precis som för bostäder finns det verktyg även för att hyra ut andra grejer. Som bilen, verktyg eller redskap som man använder mer sällan.

– Om man äger något som andra kan vilja ha så kan man hyra ut det, säger Sharon Lavie.

– Det är klart att det är besvärligt. Men det kan ge en del pengar, säger Anders Stenkrona.

.

Annons

Om inget annat funkar – sök hjälp

För den som har det riktigt, riktigt knapert finns organisationer och stiftelser som i bland kan ha möjlighet att ge ekonomisk hjälp. Magnus Hjelmér tipsar om exempelvis organisationen Majblomman, som i bland kan ge stöd åt barnfamiljer. Även kyrkliga organisationer och exempelvis Rädda barnen kan ge stöd, eller hjälpa till med fritidsaktiviteter för barn.

Många stiftelser finns också runtom i landet. Organisationsformen innebär att ingen äger stiftelsen och de medel som finns i den. Den har ett ändamål, och en förvaltare som ska tillgodose ändamålet, till exempel att dela ut stipendier eller stöd. Länsstyrelserna för ett register över stiftelserna, Stiftelsesök.

– Om man har det svårt, be om hjälp, säger Magnus Hjelmér.

.

Så säger Skatteverket om extrainkomster

Utgångspunkten för alla som gör något vid sidan av på fritiden, och tjänar pengar på det, är att det ska tas upp till beskattning, enligt Daniel Böcker, skattejurist på Skatteverket.

– Om man exempelvis jagar eller fiskar och tjänar pengar på det, då ska man ta upp det, säger han.

Det finns undantag. Den som jobbar och tjänar under dryga 22 000 kronor är inte skattepliktig. Inte heller den som plockar vilda bär, svamp eller kottar.

– Då är det skattefritt upp till 12 500 kronor. Men om man plockar bär på uppdrag av någon, då gäller inte detta. Inte heller om man odlar bär för att sälja.

Annons

Om man gör något på uppdrag, så att ett företag betalar för det man gör, då ska företaget betala lön och också betala in skatt, förklarar han.

Den som rensar i sina förråd och säljer exempelvis kläder eller cyklar, behöver inte betala skatt om intäkterna understiger 50 000 kronor.

– I praktiken är det mer, runt 66 000, för man får först göra ett schablonavdrag på 25 procent av det man sålt för.

Om man säljer för riktigt mycket pengar, över 80 000 kronor per år, kan man bli momspliktig, förklarar han.

Den som låter bli att ta upp sina extrainkomster till beskattning får skatta för dem i efterhand.

– Om den undandragna skatten är på betydande belopp, runt 5 000 kronor, så riskerar man också att få skattetillägg, säger Daniel Böcker.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons