Annons

Så smittsäkrar du årets studentmottagning

Studenten närmar sig och många vill fira. Men hur ska man egentligen tänka kring studentmottagningen?
Hur många kan komma? Måste man vara utomhus? Kan man friskt blanda unga, gamla, släkt och vänner – eller är det fortfarande så få som möjligt som gäller?
Publicerad 16 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Trots att fler vaccineras och det blir varmare så rekommenderas ett småskaligt studentfirande i år. Arkivbild.
Trots att fler vaccineras och det blir varmare så rekommenderas ett småskaligt studentfirande i år. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Studentfirandet blir inte som vanligt i år. Folkhälsomyndigheten rekommenderar skolorna att ordna betygsutdelning och utspring klassvis och familjen får vänta utanför i begränsad skala. Studentflak tillåts inte och vill någon hyra buss eller båt är det max åtta deltagare som gäller.

Samtidigt har regeringen beslutat att fler ska få samlas på teatrar, konserter och idrottsevenemang från den 1 juni, strax innan skolorna slutar. Men de höjda deltagartaken gäller bara så kallade allmänna sammankomster och offentliga tillställningar – inte privata fester.

Annons

Här kommer lite vett och etikett inför årets studentmottagningar, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Ju färre desto bättre

Det finns ingen exakt siffra att förhålla sig till. Tills vidare gäller Folkhälsomyndighetens allmänna råd om att avstå från större sociala sammanhang med personer utanför sitt vanliga umgänge. Ju färre som samlas desto bättre.

Då gäller det att ses på ett sätt som minskar risken för smittspridning. Träffas helst utomhus, och håll så stort avstånd som möjligt till varandra. Det är särskilt viktigt att undvika att vara nära varandra om det är trångt och ni ses under en längre tid.

Då gäller reglerna för privata sammankomster, vilket i dag innebär att högst åtta personer får samlas. De reglerna kommer som det ser ut i dag inte att ändras den 1 juni. Den som bryter mot reglerna och anordnar en stor fest kan få böter.

Reglerna för privata sammankomster gäller bara om man hyr en kommersiell lokal eller av exempelvis en förening, inte om festen är hemma.

Skydda riskgrupper

Personer som har vaccinerats med en första dos – och där tre veckor har gått efter första sprutan – kan träffa människor från några olika hushåll och även inomhus, förutsatt att de inte träffar folk som har symtom.

Vaccinskyddet är inte hundraprocentigt, så Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man även i fortsättningen ska tänka på att skydda riskgrupper.

Det finns förstås inget förbud. Grundrådet är att bjuda på mat och dryck så smittsäkert som möjligt. Helst utomhus om det går, och så att gästerna kan hålla avstånd och inte behöver trängas.

Valfritt förstås, men man kan påminna om att gäster som känner symtom eller är sjuka ska stanna hemma.

Maria Davidsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons