Annons

Scholz försvarar hög ränta: Hushåll klarar det

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz försvarar Europeiska centralbankens (ECB) räntehöjningar och anser att hushåll bör klara av den historiskt höga räntenivån på 4 procent.
Ekonomi • Publicerad 24 september 2023
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz försvarar Europeiska centralbankens historiskt höga räntenivå. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

I förra veckan höjde ECB sina styrräntor med 25 punkter (0,25 procentenheter). Det var den tionde räntehöjningen på lika många möten och den viktiga insättningsräntan är därmed på 4 procent – den högsta nivån sedan 2000.

Nu tar den tyske förbundskanslern ECB:s agerande i försvar – och riktar samtidigt en uppmaning till ekonomiskt bekymrade hushåll, rapporterar Bloomberg.

Annons

– Inflationen hotar ekonomisk tillväxt och medborgarnas finansiella makt, sade han under ett kampanjtal i Nürnberg på lördagen inför delstatsvalet i Bayern den 8 oktober.

– Det är därför det är rätt att centralbanken går starkt emot det.

Den nuvarande räntenivån borde inte vara ett problem för framtida husägare, framhöll Scholz, som innan han tog över kanslerämbetet var tysk finansminister under Angela Merkel.

Därefter drog han en historisk parallell för de drygt 200 åhörarna:

– 700 000 lägenheter byggdes i Västtyskland 1972. Vet ni vad räntan var då? 9,5!

– Fråga era föräldrar, med vilken ränta byggde ni era hem? Ni kommer att få höra att det sparades pengar på den tiden. Räntorna är inte problemet, sade förbundskanslern.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons