Annons

SEB stäms för roll i pensionshärva

SEB stäms av Pensionsmyndigheten. Storbanken anklagas för att ha misskött sitt uppdrag i den så kallade Allra-härvan, rapporterar Expressen.
Ekonomi • Publicerad 18 september 2023
Pensionsmyndigheten stämmer SEB. Arkivbild.
Pensionsmyndigheten stämmer SEB. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Stämningsansökan lämnades in till Stockholms tingsrätt förra veckan. Det ekonomiska kravet uppgår till cirka 470 miljoner kronor plus ränta.

SEB var under 2012 förvaringsinstitut åt pensionsbolaget Allras fonder (tidigare Svensk Fondservice). Pensionsmyndigheten anser att SEB misskötte sin roll som förvaringsinstitut när det gäller Svensk Fondservices tre premiepensionsfonder, Balanserad, Maximal och Offensiv.

Annons

För pensionsspararna betydde det ekonomisk skada, något som kunnat undvikas om banken skött sitt åtagande korrekt, enligt Pensionsmyndigheten.

– Vi stämmer SEB då vi anser att bolaget inte har fullgjort sina skyldigheter som förvaringsinstitut för Allras fonder. Vi har valt att gå vidare i den här delen för att ge drabbade pensionssparare och pensionärer ersättning för den skada de har orsakats, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson till tidningen.

SEB avvisar Pensionsmyndighetens skadeståndskrav. Redan i bankens årsredovisning för 2022 avfärdades myndighetens bild.

”SEB har bestridit kravet då banken anser sig ha fullgjort sina skyldigheter som förvaringsinstitut för dessa transaktioner och anser att man inte har något skadeståndsansvar”, skrev banken då.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons