Annons

Skånska patienter gillar sin vårdcentral

En ny enkät från Region Skåne visar att åtta av tio tillfrågade patienter är nöjda med helhetsintrycket av sin vårdcentral.
Skåne • Publicerad 20 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Regions Skånes Nationella Patientenkät för 2020 visar att 84 procent av de tillfrågade patienter tycker att de fick besöka sin vårdcentral i rimlig tid.
Regions Skånes Nationella Patientenkät för 2020 visar att 84 procent av de tillfrågade patienter tycker att de fick besöka sin vårdcentral i rimlig tid.Foto: Erik Nylander/TT

Under 2020 tillfrågades över 12 500 skånska patienter om hur de upplever primärvården i en Nationell Patientenkät. En återkommande enkät för att se över patientupplevelser inom hälso- och sjukvården. Förra årets mätning är en så kallad mellansårsmätning där sju regioner deltog.

– Det är väldigt glädjande siffror och resultaten visar på att vi är på rätt väg och att det uppskattas av medborgarna trots de utmaningar primärvården utsatts för under covid-19 pandemin, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Annons

Resultatet från enkäten visar att över 80 procent är nöjda med helhetsintrycket av sin kontakt med primärvården. Undersökningen visar även att Region Skåne bland annat har förbättrat sin tillgänglighet, respekt och bemötande.

Yngre mindre nöjda

– Men resultaten visar också att vi måste fortsätta jobba med några områden för att skåningarna ska få en ännu bättre upplevelse i mötet med primärvården, säger Pia Lundbom.

Undersökningen visar att Region Skåne måste arbeta vidare med, och förbättra, sin delaktighet och involvering.

Den del som sticker ut i statistiken är att äldre verkar mer nöjda med vården än yngre och kvinnor upplevs vara mindre nöjda än män, framförallt när det gäller hur Regions Skåne informerar och dess kunskap.

Eva SolérSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons