Skolstängning inte aktuell – just nu

inrikes Regeringen ser i nuläget inget behov av att stänga skolorna. Om det behöver ske lovas föräldrar som måste stanna hemma med friska barn ersättning.
Publicerad 19 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Flera ministrar gick på torsdagen ut och meddelade att det ännu inte är aktuellt med en generell stängning av grundskolor och förskolor.

- Vi har ännu inte den situationen. Ska man stänga skolor måste man göra det för att begränsa smittspridningen och det är inte där smittan sprids, säger statsminister Stefan Löfven (S).

På frågan om Löfven upplever ett tryck på att skolorna ska stängas svarar han:

Riksdagen beslutade på torsdagen om en lag som gör att regeringen vid extraordinära händelser i fredstid tillfälligt kan stänga förskoleenheter, skolenheter, fritidshem eller andra verksamheter enligt skollagen.

Lagen ska träda i kraft på lördag den 21 mars "inför ett eventuellt behov av stängning av verksamhet redan den 23 mars", står det i lagförslaget.

Vi ser inte att risken ökat eller minskat, men vi är beredda att fatta beslut, säger Löfven.

Löfven påpekar att det inte bara handlar om vårdpersonal som har samhällsviktiga jobb. Regeringen håller på att ta fram en lista över viktiga sektorer. På flera länsstyrelser tar man samtidigt fram mer detaljerade listor över specifika yrken.

Länsstyrelsen i Stockholm pekar ut en lång rad yrken, bland andra läkare, sköterskor, städpersonal, vårdbiträden, hemtjänstpersonal, polis i yttre tjänst, åklagare, domare och förare i kollektivtrafik.

Vid en eventuell stängning av skolor och förskolor kan många föräldrar som inte bedöms ha samhällsviktiga jobb tvingas stanna hemma från jobbet för att ta hand om sina friska barn.

Med nuvarande lagstiftning har de inte rätt till ersättning. Men socialförsäkringsministern går ut med ett lugnande besked.

I det här läget är det inte aktuellt med en skolnedstängning. Om vi skulle hamna där så kommer vi att säkerställa att familjer får sin ekonomi tryggad i en sådan situation, säger Ardalan Shekarabi (S).

Shekarabi vill inte gå in på hur dyrt det kan bli för staten om skolorna skulle stängas

- Vi kommer att återkomma med detaljerna, men det viktiga här och nu är att meddela svenska folket att vi säkerställer att man har en ekonomisk trygghet om man skulle drabbas av corona, säger han.

Fakta:Viktiga yrken enligt länsstyrelsen i Stockholm

Källa: Länsstyrelsen Stockholm

Peter Wallberg/TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.