Annons

Slakten på Robin Hood-trädet: Tårar och ilska

Det var en symbol för hopp, så mycket filmstjärna ett träd kan bli och en plats där människor ville få sin aska strödd.
Britter rasar sedan landets främsta kändisträd, Sycamore Gap, plötsligt fällts.
Storbritannien • Publicerad 29 september 2023
Det berömda trädet Sycamore Gap stod i norra England. I torsdags hittades det plötsligt fällt.
Det berömda trädet Sycamore Gap stod i norra England. I torsdags hittades det plötsligt fällt.Foto: OLI SCARFF/AFP/TT
Polis vaktar platsen där det berömda trädet Sycamore Gap fällts i Northumberland i norra England.
Polis vaktar platsen där det berömda trädet Sycamore Gap fällts i Northumberland i norra England.Foto: Owen Humphreys/AP/TT

– Det gav människor hopp, konstaterar Catherine Cape, som bor nära det som nu är en stubbe i Hexham i Northumberland till BBC.

Cape och hennes blivande man hade sin första träff vid trädet och det var där deras dotter tog sina första steg. Under pandemin sökte de, likt många andra, sig till Sycamore Gap för stärkande promenader.

Frieri och spridd aska

Annons

Kevin Bainbridge, som också bor i området, har liknande erfarenheter. Han friade till sin hustru vid plantanträdet och flera familjemedlemmars aska är spridd där.

– Man trodde att det alltid skulle stå. Det var ju ett världsarvsområde, säger han med referens till att trädet stod vid romerska Hadrians mur som är upptagen på Unescos världsarvslista.

Men Sycamore Gap är nog mest känt för de vida åkningarna i succéfilmen "Robin Hood: Prince of Thieves" från 1991.

Dan Newman, som i filmen spelade pojken Wulf som vid trädet räddas av Robin Hood spelad av Kevin Costner, säger till medier att stympningen är "vettlös".

16-åring gripen

Trädet, en amerikansk platan, hade stått i nära 300 år på heden och blivit en flitigt fotograferat sevärdhet. Det hittades nedhugget med grenarna liggandes över Hadrianus mur på torsdagen. Av allt att döma hade förövaren använt en motorsåg.

Senare samma dag grep polisen en 16-årig pojke som misstänkt för dådet. Han uppges samarbeta i utredningen.

Jamie Driscoll, borgmästare i distriktet North of Tyne där Hexham ligger, säger till The Guardian att han kämpar med att tygla sin ilska över "vandaliseringen"

– Det är en del av vår kollektiva själ, säger han om trädet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons