Annons

Solbergs man förlorade på sina "aktieklipp"

Aktieklipp är på allas läppar i Norge, efter skandalen där Erna Solbergs man avslöjats med spekulativa affärer under hennes år som statsminister.
Men Solbergs makes handel var i praktiken en förlustaffär jämfört med vanliga fonder, påpekar nu experter.
Norge • Publicerad 25 september 2023
Høyre-ledaren Erna Solberg och hennes make Sindre Finnes. Bild tagen vid Norges kommunalval den 11 september, innan skandalen hade briserat med full kraft.
Høyre-ledaren Erna Solberg och hennes make Sindre Finnes. Bild tagen vid Norges kommunalval den 11 september, innan skandalen hade briserat med full kraft.Foto: Tuva Åserud/NTB/TT

Härvan dominerar den politiska debatten i Norge. Medier har publicerat en lista med över 3 600 aktieaffärer – i snitt mer än en varje dag Solberg var statsminister för Høyre, motsvarande Moderaterna, 2013–2021. Sammanlagt gjorde hennes man Sindre Finnes uppemot 2 miljoner kronor i vinster på handeln.

Solberg har bedyrat att hon inte kände till affärerna, och inte har gett Finnes några insiderkunskaper som kan ha hjälpt honom att tjäna mer pengar.

Annons

Och den linjen får nu ett slags stöd när NRK bett Robert Næss, investeringsdirektör på Nordea, att räkna på handeln. Det visar sig att de snabba "klippen" snarare innebar en förlust jämfört med om Sinnes hade låtit pengarna vila i mer traditionella sparformer.

– Finnes skulle ha tjänat 1,1 miljoner mer om han hade placerat pengarna i vanliga aktiefonder, säger Robert Næss till NRK.

Enligt beräkningarna har Finnes därmed gått miste om en värdestegring på nästan 60 procent.

– Detta är inte överraskande, säger professor Trond Døskeland vid handelshögskolan i Norge.

Att slå marknaden, alltså att göra större vinster än "tråkiga" sparformer, är svårt.

– Vi ser i forskningen att det är väldigt många som förlorar mot de rekommenderade lösningarna, säger Døskeland enligt nyhetsbyrån NTB.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons