Annons

Spanien ansluter sig till ICJ-mål mot Israel

Spanien kommer att ansluta sig till Sydafrikas mål i Internationella domstolen (ICJ) i Haag mot Israel.
Det meddelar Spaniens utrikesminister José Manuel Albares, rapporterar flera spanska medier.
Spanien • Publicerad 6 juni 2024
Spaniens utrikesminister José Manuel Albares. Arkivbild.
Spaniens utrikesminister José Manuel Albares. Arkivbild.Foto: Mary Altaffer/AP/TT

– Vårt mål är att få ett stopp på kriget, säger Albares på en pressträff, enligt El País.

– Vi gör det på grund av vårt engagemang för internationell rätt och att för att stärka FN genom att stödja domstolens roll.

Annons

Han tillägger att Spanien kommer att stödja beslutet som fattas av domstolen och framhåller att landet inte uttalar sig om brottet i sig.

– Det är domstolens jobb, säger Albares.

Sedan tidigare har Mexiko, Colombia, Nicaragua, Libyen och Palestinska myndigheten på Västbanken bett om att få ansluta sig till ICJ:s mål.

Spanien blir det första europeiska landet att göra det. Men även Irland och Belgien har för avsikt att i framtiden ansluta sig till målet, skriver El País.

Sydafrika har anklagat Israel för brott mot folkmordskonventionen. Förra veckan beslutade ICJ att Israel omedelbart måste upphöra med krigshandlingar i Rafah i Gaza.

Domstolens beslut har av Israel beskrivits som "ogrundat, skandalöst och motbjudande".

Torsdagens uttalande från Albares kommer en vecka efter att Spanien, Irland och Norge erkänt staten Palestina. I tisdags röstade även Sloveniens parlament för att godkänna en palestinsk stat.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons