Annons

Strejkande bilarbetare väntas utöka stridsåtgärder

usa • Publicerad 27 september 2023
UAW:s ordförande Shawn Fain leder strejkprotester, med bland andra president Joe Biden som åhörare.
UAW:s ordförande Shawn Fain leder strejkprotester, med bland andra president Joe Biden som åhörare.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Det amerikanska bilfacket UAW meddelar att den pågående strejken kan komma att utvidgas. Strejken involverar anställda inom de tre största biltillverkarna i USA – Ford, General Motors och Stellantis.

Besked om utökade stridsåtgärder väntas på fredag.

Annons

Fackförbundet inledde strejken den 14 september och omfattar omkring tolv procent av fackets 146 000 medlemmar.

UAW har meddelat att man ska trappa upp stridsåtgärderna för att sätta press på arbetsgivarna. Flera bilarbetare väntas lämna sina arbetsplatser vid lunchtid på fredagen.

Fackförbundets ordförande Shawn Fain stod tillsammans med USA:s president Joe Biden i strejkleden i Michigan i tisdags. Före detta president Donald Trump väntades till delstaten natten till torsdagen svensk tid. Michigan, med många storindustrier, har flera gånger spelat en avgörande roll i amerikanska presidentval.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons