Annons

Sunak försvarar omsvängning i klimatpolitiken

Storbritanniens u-sväng i klimatpolitiken har mötts av rungande kritik.
Men premiärminister Rishi Sunak hävdar att han inte alls bromsar hastigheten i arbetet med att minska utsläppen som värmer upp planeten.
Storbritannien • Publicerad 21 september 2023
Premiärminister Rishi Sunak.
Premiärminister Rishi Sunak.Foto: Justin Tallis/AP/TT

Under en hastigt sammankallad presskonferens meddelade Rishi Sunak i onsdags eftermiddag att han sänker ambitionerna för delar av den klimatpolitik som syftar till att nå noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2050.

Det handlar bland annat om att skjuta på ett förbud mot försäljning av nya bensin- och dieselbilar från 2030 till 2035. Sunak skjuter också på målet att fasa ut gamla gaspannor och aviserade lättnader när det gäller energieffektivisering för hyreshus.

"Oacceptabla kostnader"

Annons

– Vi har fastnat i angreppssätt som innebär oacceptabla kostnader för hårt pressade brittiska familjer. Kostnader ingen riktigt fick höra talas om och som kanske inte är nödvändiga för att nå de utsläppsminskningar som krävs, sade Sunak på pressträffen.

– Vi anpassar vårt förhållningssätt till länder som Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Australien, Kanada, Sverige, tillade Sunak.

Omsvängningen i klimatpolitiken har kritiserats av såväl oppositionella parlamentsledamöter som miljöorganisationer, bilindustrin – samt även av några av Sunaks konservativa partikamrater.

Den oberoende expertkommittén CCC beskriver det som att Storbritannien nu går bakåt i arbetet med att minska utsläppen av klimatskadliga växthusgaser. Och USA:s tidigare vicepresident och fredspristagaren Al Gore uttrycker "chock och besvikelse" i en intervju med amerikanska CNN.

Avfärdar kritik

Det gick redan långsamt i arbetet för att nå klimatneutralitet till 2050, enligt CCC. Kritiker menar att det nu kommer att bli ännu svårare för Storbritannien att nå dit.

Men Sunak försvarar sitt beslut och insisterar på att det kommer att gå nettonollmålet.

– Vi bromsar absolut inte insatserna för att bekämpa klimatförändringarna. Jag är mycket stolt över vårt lands ledarskap, säger han till BBC.

Fakta: Rishi Sunak

Föddes den 12 maj 1980 i Southampton, England. Pappan var läkare och mamman apotekare. Bägge föräldrarna kom till Storbritannien från Östafrika (Kenya respektive Tanzania) på 1960-talet och träffades i Storbritannien.

Sunak studerade filosofi, ekonomi och politik i Oxford och senare vid Stanford i Kalifornien, USA.

Han var brittisk finansminister i Boris Johnsons konservativa regering mellan februari 2020 och juli 2022, då han avgick och efterträddes av Nadhim Zahawi.

Utnämndes till brittisk premiärminister i oktober 2022.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons