Annons

Svårt för covidpatienter som fått sjukhusvård

De som vårdats på sjukhus för covid-19 och överlevt har ofta en lång väg tillbaka till ett normalt liv. Runt hälften har så stora problem att möjligheten att gå tillbaka till jobbet påverkas.
Publicerad 11 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Att drabbas av covid-19 och vårdas på sjukhus för sjukdomen innebär ofta att lidandet inte är över bara för att sjukhusvistelsen är det. Arkivbild.
Att drabbas av covid-19 och vårdas på sjukhus för sjukdomen innebär ofta att lidandet inte är över bara för att sjukhusvistelsen är det. Arkivbild.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Av alla de patienter i Region Östergötland som vårdades på sjukhus för covid-19 i våras och som överlevde sjukhusvistelsen upplevde en övervägande majoritet, 87 procent, fortfarande problem fyra månader efter utskrivningen.

Det visar forskning vid den rehabiliteringsmedicinska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping och som nu publiceras i Eclinical Medicine.

Annons

"Mer än 40 procent hade kvarstående problem i sådan omfattning att det störde dagliga aktiviteter och livsföring, och lika många rapporterade en kvarstående försämring av sin hälsa jämfört med hur den var innan covid-19", säger en av forskarna bakom studien, Richard Levi, i ett pressmeddelande.

Olika typer av besvär

I den aktuella studien ingick 433 patienter som alla hade vårdats på sjukhus på grund av covid-19 i våras.

Endast 13 procent av de intervjuade patienter upplevde sig helt återställda fyra månader efter utskrivning.

Problem med rörelseförmåga, muskelsvaghet och känselstörningar var vanligare hos personer som hade behövt intensivvård, medan andra problem – som koncentrationssvårigheter, mental trötthet, oro och nedstämdhet – var lika vanliga hos dem som vårdats på vanliga pandemiavdelningar. Problemen var oftast relaterade till nervsystemet och cirkulations- och andningssystemet, men även andra kroppsfunktioner var påverkade, enligt forskarna.

Många kompetenser

"Det vi ser är att långdragna och funktionsbegränsande problem är mycket vanliga även flera månader efter utskrivning från sjukhusvård för covid-19. Neurokognitiva och psykiska störningar är de dominerande besvären", säger fysioterapeuten Anestis Divanoglou.

Enligt forskarna visar resultatet på vikten av en tidig uppföljning bestående av kompetenser från olika områden, för att på så vis bedöma rehabiliteringsbehovet. Därutöver måste rehabiliteringsresurserna finnas på olika vårdnivåer för att möta patienternas behov, anser forskarna.

Johan Nilsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons