Annons

Tiktok får miljardböter för integritetsbrott

Tiktok åker på en miljardsmäll för att ha brustit i hanteringen av integritetskänsliga uppgifter när det gäller minderåriga i EU. Den populära appen ska böta 345 miljoner euro, motsvarande 4,1 miljarder kronor.
Ekonomi • Publicerad 15 september 2023
Tiktok åker på en miljardsmäll i böter. Arkivbild.
Tiktok åker på en miljardsmäll i böter. Arkivbild.Foto: Jens Kalaene AP/TT

Beslutet grundar sig på en utredning som inleddes 2021 om Tiktoks efterlevnad av EU:s allmänna dataskyddsförordning (GDPR) och hur plattformen hanterar system för åldersverifiering och uppgifter från barn i åldrarna 13–17 år.

Bötesbeloppet meddelades på fredagen av den irländska dataskyddsmyndigheten DPC, som bland annat riktar kritik mot Tiktoks offentlighetsinställningar och brist på transparens.

Annons

Det har bland annat inneburit att vem som helst kan se eller kommentera barns inlägg enligt appens standardinställningar.

Tiktok, som ägs av det kinesiska teknikföretaget Bytedance, säger att man har flera invändningar mot beslutet, framför allt mot bötesbeloppet.

"Datainspektionens kritik fokuserar på funktioner och inställningar som vi åtgärdat långt innan utredningen påbörjades och fanns på plats för tre år sedan, till exempel att alla konton tillhörande personer under 16 år är privata som standard", skriver Tiktoks nordiska kommunikationschef Parisa Khosravi i en mejlkommentar till TT.

DPC har granskat Tiktok på EU:s uppdrag eftersom företaget har sitt europeiska huvudkontor i Dublin. Myndigheten spelar en viktig när det gäller dataskydd i unionen. Förutom Tiktok finns även Google, Meta och X, tidigare Twitter, i den irländska huvudstaden.

Enligt EU-förordningen Digital services act (DSA) från 2020 måste Tiktok, Google, Facebook, Instagram och andra stora digitala aktörer kontrollera olagligt innehåll på sina plattformar, förbjuda vissa annonsmetoder och dela data med myndigheter.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons