Annons

Tre döms för knivmord i Malå – en frias

Tre personer döms för mord på en 27-årig man som höggs ihjäl med kniv i Malå i Västerbotten.
Offret överfölls i sin bostad natten mot den 13 februari i år.
Brott • Publicerad 14 juli 2023
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt Skellefteå tingsrätt har de tre dömda, en minderårig pojke, en man i 20-årsåldern och en kvinna i 40-årsåldern, maskerat sig och tagit sig in i mannens bostad, där de sedan huggit ihjäl honom med kniv.

Mannen döms till livstids fängelse medan kvinnan får 16 års fängelse. Pojken får sluten ungdomsvård i 3,5 år. Mannen får längre straff än kvinnan eftersom han har stått för merparten av våldet.

Annons

Enligt domstolen har det varit fråga om "besinningslöst knivvåld" mot 27-åringens överkropp.

En frias

En fjärde person, en man i 50-årsåldern, var också åtalad för mord, och i andra hand anstiftan till mord samt grovt skyddande av brottsling. Han döms nu endast för grovt skyddande av brottsling till fängelse i 1,5 år.

Åklagaren som ville se mannen dömd för mord, menar att han hade stärkt de andra tre i gärningen, då han uppgett att han ville se 27-åringen död och även åkte till och från brottsplatsen i bil tillsammans med dem.

Domstolen anser att det inte är bevisat att mannen var med i bilen, och inte heller är det styrkt att han anstiftat mordet även om han uttryckt att han ville att 27-åringen skulle dö.

Larmade själv

Offret larmade själv ambulans efter överfallet, men ambulanspersonal väntade med att gå in i bostaden eftersom brottsplatsen inte var säkrad av polis, vilket flera medier har rapporterat.

Polisen kom till brottsplatsen en timme efter larmet, då hade mannen redan förts i väg för vård, sedan räddningstjänst kunnat säkra platsen. Mannen avled sedan av förblödning.

– Det är jättesvårt att säga om han överlevt om han fått vård tidigare, har Stian Sjöskog Kvalvik, verksamhetschef vid ambulansen, sagt till SVT Nyheter Västerbotten.

Även om mannen inte var död när gärningspersonerna lämnade brottsplatsen anser domstolen att det är bevisat att de hade uppsåt att döda 27-åringen.

"Det måste ha stått helt klart för samtliga gärningsmän att det nattetid i Malå funnits risk för att vården kunde dröja", skriver tingsrätten bland annat.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons