Annons

Tre juntastyren skapar försvarsallians

Mali • Publicerad 16 september 2023
Malis juntaledare Assimi Goïta, i grön basker, under en militärparad under firande av Malis självständighetsdag 2022. Arkivbild.
Malis juntaledare Assimi Goïta, i grön basker, under en militärparad under firande av Malis självständighetsdag 2022. Arkivbild.Foto: AP/TT

Juntaledarna i Mali, Niger och Burkina Faso har kommit överens om en försvarsallians. De meddelar de tre styrena gemensamt via Malis ledare, översten Assimi Goïta.

På X, tidigare Twitter, skriver Goïta att "Sahelstaternas allians AES har som mål att etablera ett kollektivt försvar och ömsesidig inbördes hjälp till civilbefolkningen".

Annons

De tre länderna har alla i ett årtionde bekämpat jihadistuppror som plågar befolkningen.

Länderna har också sett maktskifte i form av militärkupper de senaste tre åren, i Mali 2020, i Bukina faso i fjol och i Niger i juli.

– Vår allians kommer att vara en kombination av militära och ekonomiska insatser. Vår prioritet är kampen mot terrorism i alla tre länder, säger Malis försvarsminister Abdoulaye Diop på en presskonferens.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons