Trump: "De dör där ute på fartyget"

18 dygn efter senaste besöket i land letar kryssningsfartyget Zaandam fortsatt efter en hamn att anlöpa.
Nu har Donald Trump lagt sig i fartygets öde.
– De dör där ute på fartyget, säger USA:s president, och lovar försöka se till att Zaandam kan lägga an i Florida.
Publicerad 1 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
MS Zaandam, när det fortfarande låg för ankar utanför Panama City.
MS Zaandam, när det fortfarande låg för ankar utanför Panama City.Foto: Arnulfo Franco/AP/TT

Turerna har varit många för passagerarna och besättningen ombord MS Zaandam.

Hamn efter hamn har stängts för kryssningsfartyget, som lämnade Buenos Aires den 7 mars och senast gick i hamn i Chile en vecka senare. När majoriteten av de sydamerikanska länderna stängde sina gränser portades också Zaandam, som fortsatte norrut.

Efter att virussjukdomen covid-19 upptäcktes ombord tvingades fartyget ligga för ankar utanför Panama City. Då hade fyra personer avlidit ombord, däribland en svensk man, och över 130 personer hade influensaliknande symtom.

Systerfartyget Rotterdam kom till undsättning med mat, vatten och sjukvårdsmateriel. Rotterdam kunde även ta emot drygt 400 av passagerarna ombord Zaandam, som alla klarat en läkarundersökning och tester för coronaviruset. Därefter fick Zaandam tillåtelse att i helgen passera Panamakanalen – med tänkt destination Fort Lauderdale i Florida.

"Ska göra det rätta"

Men medan de båda fartygen satte kurs dit, Zaandam med 1 050 passagerare och Rotterdam med 1 450, satte Floridas guvernör Ron DeSantis ner foten.

– Vi kan inte låta människor som inte ens kommer från Florida dumpas i södra Florida och ta upp värdefulla resurser, sade DeSantis, i Fox News på måndagen.

Samtidigt har Zaandams öde fått allt större medial uppmärksamhet och på en direkt fråga under en presskonferens i Vita huset lovade Donald Trump att ta sig an frågan.

– De dör där ute på fartyget. Jag ska göra det rätta, inte bara för oss utan för mänskligheten, sade Trump och lovade ringa DeSantis.

"Inte hans beslut"

Frågan är dock om någon av dem har något att säga till om, säger Michael Udine, kommissionär i Broward County där Fort Lauderdale ligger. Han säger till Reuters att det i stället är upp till en kommitté som bland annat består av representanter från kustbevakningen, den lokala sheriffen och Floridas hälsodepartement om ett fartyg ska hindras att lägga till.

– Han kan ha en åsikt men jag tror inte det är hans beslut, säger Udine om DeSantis.

Myndigheterna har minst två dygn på sig att komma till ett beslut. De båda fartygen befann sig tisdag kväll, lokal tid, mellan Mexiko och Kuba, och beräknades nå Fort Lauderdale tidigast torsdag kväll.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.