Annons

Trump trummar på – tryter tålamodet?

Donald Trump spelade sina vanliga kort i ett bejublat och festivalartat framträdande inför sina mest tillgivna anhängare.
Republikanerna håller god min, men det finns tecken på att tålamodet med den tidigare presidenten börjar tryta inom partiet.
USA • Publicerad 16 januari 2022
Donald Trump talade inför entusiastiska anhängare i Arizona på lördagen.
Donald Trump talade inför entusiastiska anhängare i Arizona på lördagen.Foto: Nathan Howard/AP/TT
En Trump-anhängare utklädd till Uncle Sam lyssnar medan olika talare värmer upp scenen inför ex-presidentens framträdande.
En Trump-anhängare utklädd till Uncle Sam lyssnar medan olika talare värmer upp scenen inför ex-presidentens framträdande.Foto: Nathan Howard/AP/TT

Trump vidhåller att han vann presidentvalet 2020, vilket inte stämmer. Vid det stora evenemanget i öknen utanför Phoenix, Arizona, utropade han återigen att valet blev "stulet" och att USA är i behov av räddning.

De många åskådarna, varav många som hade köat i flera dagar, fick se den förre presidenten gå hårt åt sin efterträdare Joe Biden. Trump bankade in sina sedvanliga budskap: medierna är partiska, gränserna är vidöppna, Demokraterna är maktgiriga och USA gör bort sig inför resten av världen.

Annons

– Vi har fått nog av att få våra liv styrda av politikerna i Washington, sade han.

– De radikala demokraterna vill förvandla USA till ett kommunistland.

Publiken jublade.

Pekar ut favoriter

Även efter valnederlaget har Donald Trump stort inflytande över amerikansk politik, med ett fast grepp om det republikanska partiet. En del av partiet förhåller sig passivt till Trumps påståenden och lögner, medan en del anammar dem och hjälper till att så tvivel.

I höst väntar mellanårsval till kongressen och Trump har gjort klart att senatorer, representanthusledamöter och guvernörer som vill bli omvalda gör bäst i att sitta still i båten.

Republikanska kandidater som inte ställer upp på Trumps påståenden och lögner bestraffas genom att han omhuldar någon av deras konkurrenter som är mer lojal med honom.

Inför besöket i Arizona deklarerade Trump till exempel att han "aldrig" skulle stödja den sittande republikanske guvernören Doug Ducey, som siktar på en plats i senaten efter innevarande mandatperiod. När han sedan stod på scenen introducerade han kandidaten Kari Lake, som siktar på att ersätta Ducey i höst, varpå hon välkomnades av hans publik.

Några röster höjs

I Washington har det uppstått sprickor i partifasaden.

South Dakota-senatorn Mike Rounds har tagit det längsta klivet då han gått ut offentligt och konstaterat att det senaste presidentvalet gick rätt till och var rättvist. Republikanerna behöver säga detta högt och tydligt, tillade han.

Där har han fått stöd av några kollegor. Mitch McConnell, Republikanernas minoritetsledare i senaten, har kort konstaterat att senatorn talar sanning.

Annons

– Jag gladdes av att ett antal olika senatorer uttryckte stöd för senator Rounds, säger den tidigare New Jersey-guvernören och presidentaspiranten Chris Christie, som har stått Trump nära men som gått emot med dennes osanningar om valet.

Enligt uppgifter pågår ett arbete i kongresskulisserna där det republikanska etablissemanget uppmanar Marylands guvernör Larry Hogan – en frän kritiker av Donald Trump – att ställa upp i valet till senaten.

I lördags svors republikanen Glenn Youngkin in som guvernör i Virginia, efter en balansgång i förra årets valrörelse där han höll Donald Trump på visst avstånd.

Avskräcker andra?

Flera analytiker och tidigare republikanska politiker tror dock att en sådan balansgång kan vara alltför svår att hålla, när liknande situationer väntas uppstå vid val över hela USA.

– Vi vet att Donald Trump kommer att använda sin megafon för att fördöma alla som inte köper hans lögner om valet 2020. Så dessa kandidater försätts i en knipa: Om de berättar sanningen riskerar de att förlora sina primärval och drabbas av Trumps ilska, och om de går med på detta nonsens så riskerar de att avskräcka många väljare, säger Charlie Dent, tidigare republikansk ledamot av representanthuset.

En annan tidigare representanthusledamot, Barbara Comstock, befarar att kandidater som får Trumps välsignelse inte kommer kunna få ett brett väljarstöd i ett läge där Republikanerna har möjlighet att ta tillbaka makt i kongressen.

Hon pekar på Ohio – ett starkt republikanskt fäste där Trump fick flest röster i presidentvalet. Där pågår en hård kamp om expresidentens gunst mellan en rad republikanska guvernörskandidater.

– Jag tror absolut att man riskerar att sumpa "säkra" val, säger Comstock.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons