Annons

Två dödsfall under kraftigt regn i Hongkong

Hongkongs gator och vissa tunnelbanestationer står under vatten och skolor har tvingats stänga på grund av översvämningar orsakade av kraftiga regn. Två personer har rapporterats omkomna.
Regnmängderna i Hongkong är de största på åtminstone 140 år.
Hongkong • Publicerad 8 september 2023
Brandmän dränerar bort regnvatten i Hongkong på fredagen.
Brandmän dränerar bort regnvatten i Hongkong på fredagen.Foto: Louise Delmotte/AP/TT

Det extrema vädret väntas fortsätta åtminstone fram till midnatt lokal tid, meddelar Hongkongs myndigheter vid en presskonferens på fredagen. Framåt midnatt på torsdagen föll 158,1 millimeter regn under bara en timme i Hongkong, vilket är den största mängden på så kort tid sedan statistik började föras 1884.

Regnet kom på torsdagen och hittills har sammanlagt över 600 millimeter regn fallit, enligt Hongkongs vädermyndighet. Det är en ungefär fjärdedel av den regnmängd som vanligtvis kommer över Hongkong på ett år.

"Isolerat"

Annons

De två personer som har konstaterats döda har hittats i olika delar av staden.

– Det kändes som att hela bostadsområdet var isolerat av översvämningsvattnet. En av parkeringarna under jord ligger helt under vatten, säger Olivia Lam, som bor på östra sidan Hongkongön.

– Vattnet var nästan midjehögt utanför min byggnad, och det är inte det värsta stället i området.

Varningar

Översvämningsvarningar har utfärdats av myndigheterna och räddningsinsatser har inletts på flera håll. Över 80 människor har sökt sig till akutvård med anledning av ovädret, uppger hälsomyndigheten.

"Invånare som bor nära floderna bör vara uppmärksamma på väderförhållandena och överväga evakuering", meddelar vädermyndigheten, som också varnar för möjliga skred.

Även på andra sidan gränsen, i kinesiska tekniknavet Shenzhen, har rekordmängder regn rapporterats. Kinas södra delar drabbades förra helgen av två tyfoner, Saola och Haikui, men då klarade sig Hongkong från att drabbas direkt.

Tropiska stormars intensitet har förvärrats av klimatförändringar, och mer regn och starkare vindar leder till översvämningar och skador vid kusterna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons