Annons

Tyska investerare ser ljusglimtar framåt

Ekonomi • Publicerad 17 oktober 2023
Ser tyska investerare måhända ett ljus i slutet av den ekonomiska tunneln? Arkivbild.
Ser tyska investerare måhända ett ljus i slutet av den ekonomiska tunneln? Arkivbild.Foto: Michael Sohn AP/TT

Tyska investerare och analytiker syn på framtiden ljusnar. Det visar ett färskt index från forskningsinstitutet Zew.

Det så kallade Zew-indexet i oktober steg till minus 1,1, från minus 11,4 föregående månad. Det var betydligt bättre än analytikerkårens förväntningar – i snitt beräknades en ökning till minus 9,0, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Annons

Ett delindex med fokus på synen på nuläget sjönk till minus 79,9 i oktober från minus 79,4 i september. Här låg förväntningarna på minus 80,8.

Zew-institutet frågar regelbundet 200 tyska investerare och analytiker om deras syn på ekonomin de kommande sex månaderna.

Den tyska ekonomin har kämpat i rejäl motvind den senaste tiden. Såväl Internationella valutafonden (IMF) som EU-kommissionen har skrivit ned sina tillväxtprognoser för Europas största ekonomi.

För hela 2023 väntas tysk BNP minska 0,4 procent. Därmed är Tyskland det enda land i G7 där en minustillväxt spås. Återhämtningen i Tyskland 2024 kommer enligt bedömare i en Bloomberg-enkät att stanna på 0,8 procent.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons