Annons

Uppsving för lederhosen under Oktoberfest

Öl, stabbig mat och ompa-ompa-musik.
Miljontals människor väntas när världens största folkfest i helgen inleds i tyska München.
Men ingen Oktoberfest utan lederhosen. I en skinnverkstad i den lilla bayerska byn Bad Hindelang jobbar skräddaren Klaus Bensmann för högtryck.
Tyskland • Publicerad 16 september 2023
Skräddaren Klaus Bensmann jobbar för högtryck i sin verkstad i Bad Hindelang i sydligaste Bayern.
Skräddaren Klaus Bensmann jobbar för högtryck i sin verkstad i Bad Hindelang i sydligaste Bayern.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Sex miljoner människor väntas till München i södra Tyskland under årets upplaga av Oktoberfest, som inleds i helgen.

För de manliga besökarna är klädkoden given. Lederhosen är en lika självklar del av folkfesten som surkål, rostbratwurst och de över sju miljoner liter öl som beräknas gå åt.

Annons

De knälånga skinnbyxorna går att komma över för en tusenlapp – för den som nöjer sig med kinesisktillverkade, vill säga. Vill man ha ett par handsydda byxor av mer klassiskt snitt kostar det minst det tiodubbla, i alla fall hos skräddaren Klaus Bensmann som driver en skinnverkstad i byn Bad Hindelang vid Alpernas fot.

Och det vill till att vara ute i tid.

– Man måste komma minst ett halvår i förväg, på vintern, så att jag hinner ta alla mått, sy och bli färdig i tid, säger han till nyhetsbyrån AP.

Bensmann har hjälp av sin hustru och ytterligare två kvinnor som syr utsmyckningar till de exklusiva byxorna. Det rör sig främst om blommor och hjorthorn som broderas av garn i mullbärssilke.

Hur många han säljer varje år vill han inte avslöja. Men efterfrågan ökar stadigt, säger han.

– Lederhosen har fått ett uppsving de senaste tio åren eller så. Samtidigt ska det sägas att de aldrig riktigt blivit omoderna, åtminstone inte i Bayern.

Oktoberfest inleds under lördagen och pågår till den 3 oktober.

Fakta: Oktoberfest i siffror

Omkring 7,1 miljoner liter öl serverades till 5,7 miljoner besökare under fjolårets Oktoberfest.

Gästerna kalasade på 177 oxar.

41 ton brända mandlar gick åt.

1 400 toaletter, och ytterligare omkring en kilometer urinoar användes.

Källa: Oktoberfest, Statista

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons