Annons

USA-senatorer vill se ultimatum mot Turkiet

Nato • Publicerad 3 februari 2023
Turkiet vill köpa stridsflygplan av modellen F16 av USA. Arkivbild.
Turkiet vill köpa stridsflygplan av modellen F16 av USA. Arkivbild.Foto: Esteban Felix/AP/TT

29 amerikanska senatorer kräver i ett brev till president Joe Biden att en eventuell affär med Turkiet gällande stridsflygplanet F-16 läggs på is tills det att landet har ratificerat Sveriges och Finlands Natointräde.

USA har öppnat för att sälja stridsflygplanen till Turkiet men först måste en sådan affär godkännas av kongressen.

Annons

I brevet från senatorerna står det att kongressen inte bör överväga framtida stöd till Turkiet, inklusive en F-16-affär, förrän Sverige och Finland släpps in i Nato.

"Att inte ratificera protokollet eller ge en tidsplan för ratificeringen hotar alliansens enighet vid ett avgörande ögonblick i historien då Ryssland fortsätter sin oprovocerade invasion av Ukraina", står det i brevet.

Senatorer från både Demokraterna och Republikanerna har undertecknat brevet, bland andra de tidigare demokratiska presidentaspiranterna Amy Klobuchar och Kirsten Gillibrand liksom Alaskarepublikanen Lisa Murkowski.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons