Annons

Vaccintillgången ett orosmoment

Vaccineringen mot covid-19 går framåt i Skåne. Runt 530 000 skåningar är vaccinerade med en första dos, och runt än 280 000 är färdigvaccinerade. Men det finns något som oroar om bara tre veckor – vaccintillgången.
Skåne • Publicerad 16 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare, under onsdagens presskonferens i Regionhuset i Dockan i Malmö med Region Skåne gällande det aktuella coronapandemiläget.
Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare, under onsdagens presskonferens i Regionhuset i Dockan i Malmö med Region Skåne gällande det aktuella coronapandemiläget.Foto: Johan Nilsson/TT

– Vi vet faktiskt inte vad vi ska få om tre veckor. Vi har fått besked från Folkhälsomyndigheten att Pfizer under sommaren enbart kommer att ha två veckors framförhållning, det kommer göra det otroligt svårt att planera, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare Region Skåne.

Knapert med vaccin i juli

Hur mycket vaccin som läkemedelsföretagen lovar att leverera delas upp i kvartal. Det är företagen själva som bestämmer när leveranserna ska ske inom kvartalet. Vaccintillgången i början av varje kvartal har varit låg och sedan högre mot slutet. Juni månad är sist i det stundande vaccinkvartalet. När vi går in i juli börjar ett nytt kvartal och där med en ovisshet för hur mycket vaccin mot covid-19 regionen kan räkna med.

Annons

– Det ser inte ut som att vi ska få mer vaccin i juli utan mindre igen och successivt ökande, säger Maria Landgren.

Vaccinationen av fas 4 i Skåne har kommit långt, men det som oroar inför juli är den osäkra tillgång på vaccin.
Vaccinationen av fas 4 i Skåne har kommit långt, men det som oroar inför juli är den osäkra tillgång på vaccin.Foto: Johan Nilsson/TT

Tidigare har det talats om att ett nytt tyskt mRNa-vaccin, Curevac, som väntat på godkännande av Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, skulle levereras till Sverige. På onsdagens presskonferens gick Maria Landgren ut med att så ser det inte ut att bli.

– Det är högst osäkert om det ens kommer att lanseras i Sverige, säger Maria Landgren.

Är oflexibla

Trots de mindre upplyftande vaccinnyheterna fortsätter Region Skåne att vaccinera med full kapacitet. I veckan öppnades tidsbokningen upp för åldersgruppen 35-39 år och hittills är drygt 530 000 skåningar är vaccinerade med en första dos, och runt 280 000 är färdigvaccinerade.

Under presskonferensen tryckte samtliga närvarande på om vikten att planera sin vaccinering. Att inte låta semestern bestämma ens vaccination, utan tvärtom.

– Många tycker att vi är oflexibla när det gäller att boka om sin andra dos, och ja vi är extremt oflexibla och det beror på att vi ska säkra din andra dos, säger Maria Landgren.

<strong id="strong-0f76890dbf941eff8736d3617751fca8">Tidsplanen för kommande åldersgrupper ser ut så här:</strong>

• 30-34 år, född 1991 eller tidigare, kommer att kunna boka tid med start i början på juli.

• 18-29 år, född 1992 eller senare, kommer att kunna boka tid med start i slutet av juli.

Kom ihåg! Tidsplanen är preliminär, och värt att komma ihåg är att vaccinationstakten beror på hur mycket vaccin som levereras till Sverige.

Här saknas innehåll

Eva SolérSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons