Annons

Väderamatörer ska hjälpa SMHI

Väderintresserade privatpersoner ska hjälpa SMHI att samla fakta om skyfall och regnoväder.
Väder • Publicerad 24 september 2023
Väderentusiaster ska hjälpa SMHI att lära sig mer om regn och skyfall. Arkivbild.
Väderentusiaster ska hjälpa SMHI att lära sig mer om regn och skyfall. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I ett nytt forskningsprojekt ska regnmätningarna med hjälp av väderentusiaster kunna ske tätare och därmed ge bättre kunskap om hur man ska skydda sig mot skyfall och översvämningar.

– Man behöver mäta väldigt tätt för att fånga in den variation som finns i kraftiga skyfall, säger Jonas Olsson, seniorforskare på SMHI, till Ekot.

Annons

Projektet görs i ett samarbete mellan SMHI, Lunds universitet, Karlstads universitet, Göteborgs stad samt Trelleborg och Karlstad kommuner och ska bidra till mer kunskap på området.

– Framför allt för hur vi kan bedöma risker och förstå vilka åtgärder vi måste göra i städer och kring våra fastigheter för att inte drabbas allt för illa, säger Lars Nyberg, professor i risk- och miljöstudier på Karlstads universitet, till radion.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons