Annons

Vänsterpartiet går framåt: högsta stödet på 15 år

Nyheter I den senaste väljarundersökningen från Aftonbladet/Demoskop når Vänsterpartiet sitt högsta stöd på över 15 år. Krisen för Socialdemokraterna fortsätter och det minskade stödet gör att de får sitt näst sämsta resultat på 30 år.
Publicerad 6 mars 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) Foto: Adam Ihse / TT / Arkivbild.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) Foto: Adam Ihse / TT / Arkivbild.

Om två månader lämnar Jonas Sjöstedt uppdraget som ledare för Vänsterpartiet. Han gör det med flaggan i topp.

Annons

Socialdemokraterna, som såg en liten uppgång i februari, tappar hela förra månadens uppgång och backar ytterligare till 22,6 procent (-2,1) i Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer. Det är den näst lägsta noteringen partiet gjort i Demoskops 30-åriga väljarbarometer.

Under senare tid har partiet tappat väljare till Vänsterpartiet, och trenden ser ut att fortsätta. Socialdemokraterna har under lång tid varit svaga bland yngre väljare och partiets problem bland yngre väljare visar tecken på att tillta. Samtidigt ökar Vänsterpartiet för tredje månaden och får 10,4 procent i mars (+1,1), stärkta dels av väljarvinster från Socialdemokraterna och ett ökat stöd bland yngre. Miljöpartiet backar på nytt och noteras till 3,1 procent (-0,7).

Fakta:

Källa: Aftonbladet/Demoskop

Johanna StenbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons