Vårens höjdpunkter

Kultur och Nöje Nytt år och nya evenemang. Pernilla Ekdahl (PE), Maria Zandihn (MZ) och Gunilla Wedding (GW) på kultur- och nöjesredaktionen har valt ut några av sina personliga favoriter bland vårens alla spännande programpunkter.
Publicerad 10 januari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

En handelsresandes död

Arthur Millers klassiker En handelsresandes död på Intiman hade premiär redan före årsskiftet och har fått lysande recensioner. Som tur är finns det möjlighet att se den ända fram till och med början av mars.

Hedwig and the angry inch

Anna Kruse Band och Stina Ekblad tolkar Edith Södergran

Den danska jazzsångerskan Anna Kruse har arbetat länge med att tonsätta Edith Södergrans poesi och här får hon sällskap på scenen av fantastiska skådespelaren Stina Ekblad. Får inte missas.

Nancy Spero

Född 1926 var Nancy Spero en av pionjärerna inom feministisk konst. Genom sina verk gjorde hon uppror och tog ställning till såväl sociala som politiska frågor och var en av grundarna av kvinnogalleriet A.I.R. i New York på 1970-talet.

Sarah Klang

Sarah Klang som är aktuell med albumet Creamy Blue spelade nyligen på KB i Malmö. För alla som missade den här ljuvligt bra sångerskan blir det en ny chans på intima, vackra Lilla Vega i Köpenhamn.

Fröken Julie

Strindbergs klassiska drama Fröken Julie är tillbaka på Malmö stadsteater med Fredrik Gunnarson, Karin Lithman och Arina Katchinskaia i rollerna som Jean, Julie och Kristin.

Drakungar

För de allra yngsta (3-5 år) berättar Teater 23 historien om två bråkiga draksyskon och på scen kommer det bland annat att finnas en specialkonstruerad docka i storformat som styrs av föreställningsteknikern. Dessutom bjuds det på pannkakor före föreställningen.

The Phantom of the Opera

Vårens stora händelse i Kristianstad blir Emil Sigfridssons produktion av The Phantom of the Opera. När kravet på att musikalen ska göras på precis samma sätt, alltid och överallt, nu släppts öppnar det för helt nya möjligheter. Och alla vi som redan sett originalet får chansen att se nya tolkningar av karaktärerna, samtidigt som den odödliga musiken förstås förblir orörd.

Agnes Obel

Den danska kompositören, sångerskan och pianisten Agnes Obel är en av de mest spännande musikerna i Danmark och har varit så sedan hon debuterade 2011. Den 21 februari kommer Obels nya album Myopia och får man tro singeln ”Big sleep” som precis släppts är det samma mystiska stämning i kombination med pianospel, stråkar och Obels speciella röst som står i centrum. Musiken låter som en saga och vem vill inte lyssna på det? Ta dessutom chansen att uppleva detta live när hon ger två spelningar i Köpenhamn i vår innan hon åker vidare ut i Europa och sedan till USA.

Tommy Körberg

Två gånger Tommy Körberg blir det i Hässleholm kulturhus. Hans första föreställning ”En kväll med Tommy Körberg” sålde slut så snabbt att ytterligare en snabbt sattes in den 4 mars. När det här skrivs fanns fortfarande en handfull biljetter kvar, på balkong. Har även de tagit slut är det bara att gratulera alla er som var snabba och önska en trevlig kväll i sångarens sällskap.

Stravinskijfestival

I höstas var det Beethovenfestival på Malmö live med Malmö symfoniorkester och nu är det dags för den ryska kompositören Igor Stravinskij att stå i centrum. Totalt fyra konserter blir det.

Pale Honey

Göteborgsduon Pale Honey ger sig ut på en miniturné i vår och kommer förutom till Göteborg och Stockholm även till lilla Vega i Köpenhamn. I oktober kom första släppet, singeln ”Set me free” från den kommande skivan som landar i februari. Pale Honeys mix av indierock, drömsk elektronisk musik och 80-talsvibes gör sig ännu bättre i liveformat.

Second Landscape

Den spanska koreografen Marina Mascarell är tillbaka på Skånes Dansteater med nya dansföreställningen Second Landscape för dem.

Helt enkelt

Bjärnums Casinogäng går i år tillbaka till rötterna, och bidrar samtidigt till kommunens kulturbesparingar, genom att köra sin revy utan gästartist. Ture & Ture lär dock vara på plats som vanligt, liksom resten av den härligt proffsiga ensemblen.

En midsommarnattsdröm

Nu kommer den brittiske regissören Peter Halls legendarisk uppsättning av Benjamin Brittens En midsommarnattsdröm i Glyndebourne 1981 till Malmö opera. Bland annat kan man se mastersstudenten Elisabeth Einarsdottir i rollen som älvdrottningen Titania.

Terapisterna av PotatoPotato

Det omtalade scenkonstkollektivet Potatopotato har urpremiär för en ny föreställning,Terapisterna. Föreställningen som först spelas i Stockholm och sedan kommer till Malmö  beskrivs som en blandning mellan film och teater handlar om att gå i terapi. Ges på fler ställen.

Lazarus

David Bowies stora avskedsföreställning blev Lazarus, en musikal han skrivit med Enda Walsh och som nu Aarhus teater gästar med på Skuespilhuset i Köpenhamn.

Halva månen

”En kärleksberättelse för vår tid” så beskrivs den tyska dramatikern Roland Schimmelpfennigs Halva månen. Nu sätter han själv upp den på Intiman i Malmö.

Come fly away

Dansföreställningen Come fly away kommer äntligen tillbaka till Det kongelige teater i vår. Till tonerna av Frank Sinatras musik tar balettkompaniet på Det kongelige teater med dig på en resa in på nattklubben med suverän koreografi av Twyla Tharp till Sinatras populäraste låtar som ”Fly me to the moon”, ”Luck be a lady”, ”That’s life”, ”My way” och ”New York New York” som alla framförs live av Chris Minh Dokys jazzorkester. En magiskt bra föreställning!

Svansjön

Moskvateatern fortsätter med konceptet ”Den klassiska baletten” och turnerar nu med Tjajkovskijs Svansjön, som verkligen är baletternas balett, och ett av stoppen är på Malmö live. En föreställning som kan ses hur många gånger som helst.

Nick Cave

Nick Cave är på turné med The Bad Seeds och det hyllade och sorgset vackra albumet Ghosteen. Sverige och Globen gästar han och bandet 23 maj men för oss skåningar är Köpenhamn närmre och på Royal arena finns hela två datum att välja på.

Infruset – själens skrubbsår

Spänningen är stor inför omvandlingen av Mando Diaos uppskattade Fröding-album Infruset till teaterkonsert i Malmö lives konsertsal. Förutom Bjön Dixgård själv ska även Arja Saijonmaa och Shrin El-Hage uppträda tillsammans med Malmö symfoniorkester. Det här kan bli hur bra som helst.

Quattro: Van Beethoven

Musik av Ludwig van Beethoven, levererad av Helsingborgs symfoniorkester – helt gratis! Det kan man njuta av i Hässleholm kulturhus den 28 maj. Tack vare ett samarbete mellan Hässleholms konsertförening, Hässleholms kommun och Helsingborgs Symfoniorkester är det fri entré till denna knappt timslånga konsert, dock krävs en biljett som kostnadsfritt kan hämtas ut i kulturhusets biljettkassa och det finns ett begränsat antal platser.

bild 1/5
ommy Körberg.Foto: Stina Stjernkvist / TT
Sarah Klang kommer till Lilla Vega i Köpenhamn. Foto: Janerik Henriksson / TT
En midsommarnattsdröm kommer till Malmö opera. Foto: Robert Workman
Svansjön. Foto: TT
Nick Cave. Foto: Chris Pizzello/Invision/AP
ommy Körberg.Foto: Stina Stjernkvist / TT
Sarah Klang kommer till Lilla Vega i Köpenhamn. Foto: Janerik Henriksson / TT
Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.