Annons

Viktig gränsövergång till Syrien öppnar igen

Syrien • Publicerad 19 september 2023
Lastbilar med FN-sändningar till Syrien väntar vid gränsövergången Bab al-Hawa. Arkivbild.
Lastbilar med FN-sändningar till Syrien väntar vid gränsövergången Bab al-Hawa. Arkivbild.Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT

Den livsviktiga gränspassagen Bab al-Hawa mellan Turkiet och Syrien är åter öppen efter att överenskommelse mellan länderna nåtts.

Öppnandet gör att humanitär hjälp nu kan komma fram till de rebellkontrollerade nordvästra delarna av Syrien. På tisdagseftermiddagen ska en konvoj med 17 lastbilar fyllda med förnödenheter ha korsat gränsövergången i iIdlib.

Annons

Bab al-Hawa stängdes i juli på grund av ett dödläge i FN:s säkerhetsråd när man inte kunde enas om en resolution. Passagen tillhandahöll omkring 85 procent av biståndet till Idlibregionen.

Enligt FN finns det mer än fyra miljoner människor i nordvästra Syrien som är i behov av vatten, mediciner och andra livsnödvändigheter.

Tidigare i sommar gick Syren med på att hålla gränsövergångarna Bab al-Salameh och al-Rai öppna från Turkiet till den 13 november.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons