Annons

Krångligt att vara lantbrukare

Lantbruksföretag ska föra 22 olika journaler och ansöka om 36 olika tillstånd. En mjölkproducent med växtodling har cirka 450 lagkrav att följa. Det redovisade forskningsprojektet Byråkratin belastar och kostar. Nu kommer en uppföljning.
Osby/Östra Göinge • Publicerad 1 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

En mjölkbonde har 450 lagkrav att följa.
En mjölkbonde har 450 lagkrav att följa.Foto: Susanne Gäre
Annons

Projektet visade 2016 att antalet lagkrav som berör lantbruksföretag ökade med 120 procent under perioden 1996 till 2016. Utöver detta behöver lantbruksföretag följa en branschspecifik lagstiftning kopplad till bokföring och arbetsgivarfrågor.

Nytt projekt

Grundat på tidigare projekts slutsatser kommer ett nytt projekt Metodutveckling för regelförenkling arbeta vidare med regelfrågan. Projektledare är Sara Bergström Nilsson på Hushållningssällskapet Halland.

Projektet kommer inledningsvis samla in förenklingsförslag genom bland annat djupintervjuer. Förslagen ska utredas innan de läggs fram för en expertkommitté med personer från olika myndigheter, branschorganisationer och forskare.

De förslag som expertkommittén anser är bra kommer sedan att presenteras för respektive myndighet samt politiker för eventuell implementering. De förslag som expertkommittén anser är bra kommer sedan att presenteras för respektive myndighet samt politiker för eventuellt genomförande.

Inget hänt

Trots att förenklat regelkrångel står högt upp på listan sedan länge bland lantbrukare har inte mycket hänt i praktiken. Nio av tio lantbrukare tycker att dagens regel- och kontrollsystem är känslomässigt påfrestande, enligt en studie som LRF, Lantbrukarnas riksförbund, tagit fram.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons