Annons

Allt fler surrar om bina

Osby Osbybygdens biodlarförening har funnits i över 100 år. Intresset för bina är fortfarande lika stort, om inte större.
Osby • Publicerad 19 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Solen skiner när Norra Skåne träffar Inge Jönsson och Lars Thorsson vid Naturbruksgymnasiet. Här står tre lådor med ett bisamhälle i varje. Både Inge och Lars är medlemmar i föreningen. Lars har varit med sedan 70-talet och Inge blev medlem på mitten av 80-talet. Intresset för bin blev naturligt för Inge Jönsson.

– Jag är född torpare, det fanns biodlingar överallt då, berättar han. Lars Thorsson sätter på sig en slöja som ska skydda mot att bli stucken och visar upp ett av de tre bisamhällen som biodlarföreningen har.

Annons

– I ett vanligt samhälle brukar det finnas mellan 70 000 och 80 000 bin som brukar ge ungefär 35 kilo honung per gång, säger Lars Thorsson. Det bisamhälle som Lars visar upp har ungefär 30 000 bin. Lådorna som bina befinner sig i innehåller tio ramar där bina producerar honung.

Inge Jönsson berättar att man brukar slunga honung två gånger om året. En gång runt midsommar och en lite senare på hösten. Lars Thorsson håller upp den tunga lådan med honung och berättar att den redan innehåller ungefär 20 kilo.

Inge Jönsson och Lars Thorsson tycker att det är roligt att intresset för biodling växer.

– Vi seglar i medvind. Det behövs verkligen, när jag växte upp fanns det betesmarker överallt där bina kunde vara, det finns inte lika många längre, säger Inge Jönsson.

Även i Osbybygdens biodlarförening växer intresset. I dag är föreningen över 30 medlemmar.

– Det kommer en hel del nya. Något som också är roligt är att det är fler och fler kvinnor som är med. Förr i tiden var det inte lika vanligt. Som tur är har det blivit mer vanligt, säger Inge Jönsson.

I framtiden är det inte omöjligt att Inge och Lars börjar hålla i biodlarkurser.

– Det finns ett behov och jag tror att det hade lockat många människor, säger Inge Jönsson.

– Om det ska bli av är det upp till mig och Inge att sätta fart, lägger Lars Thorsson till med ett skratt.

Bina håller till i lådorna året om.

Annons

– Man slutskattar i mitten av augusti. Sen börjar man igen till våren, säger Inge Jönsson. Under vintern är det tid att spika lådor och göra nya ramar för bina.

– Det är väldigt praktiskt om man tycker om att snickra också, det är enkelt att kombinera, säger Inge Jönsson.

Jacob RuderstamSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons