Annons

De starka Osbymammorna

Osby Osby15 mammor i träningskläder står utspridda i gymsalen.
Osby • Publicerad 9 augusti 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Osby

15 mammor i träningskläder står utspridda i gymsalen. De är här för att bli starkare. Runt dem ligger deras bebisar.

Annons

– Jag har nog tränat 500 mammor, säger Katharina Lindoff Ståhl.

Jenny Bergquist har kommit till Osby Aktivitetscenter för veckans mammapass, med sig har hon sin son Love. Han är fem veckor gammal.

– Detta var min andra graviditet och jag kände att jag var svag i kroppen. Jag blev trött i rygg och axlar både när jag lyfte Love och min treåring, säger hon och reser sig upp. Nu är det dags för träning.

Katharina Lindoff Ståhl är personlig tränare och har specialiserat sig på att stärka nyblivna mammors kroppar.

– I många år har jag övervägt att bli barnmorska men det blev detta i stället. Mitt träningsintresse är ju också väldigt stort, säger hon och skrattar.

På träningspassen som hon kallar ”Stark mamma” är mödrar såväl som minst sex veckor gamla bebisar välkomna. Mammaträningen finns i Hässleholm, Kristianstad, Höör och så klart i Osby, där hon har tränat mammor i två och ett halvt år.

– Jag har nog tränat 500 mammor. Det blir rätt många och de kommer tillbaka när de får nya barn.

Fokus är inte på att träna hårt. Med musik på lagom volym säger Katharina Lindoff Ståhl vänligt åt mammorna att knipa, lyfta och byta position. Alla moment är noga utvalda för att passa mammakroppar.

– Många nyblivna mammor saknar kunskap i hur de ska träna och kör alldeles för hårt, vilket kan ge långvariga skador. Men vi håller en låg nivå här. Alla mammor har olika förutsättningar. Det ska inte ligga någon prestation i det. Det ska vara enkelt och lärorikt.

En del kan uppleva att det finns en press för nyblivna föräldrar att snabbt ”komma i form”. Vad tänker du om det?

Annons

– Det är olyckligt att det blir så. Kvinnor tenderar att ställa höga krav på sig själva. Under passen pratar jag aldrig om att gå ner i vikt, förbränning eller att bli smal. Jag är noga med att inte nämna sådana saker. Detta handlar ju om att bli stark i sin vardag. Man ska orka bära sitt barn utan att få ryggont.

Mammorna kniper, lyfter och byter position. De använder ribbstolar och fitnessbollar. Bebisarna turas om med att börja gråta medan deras mödrar lugnt tröstar dem innan de fortsätter träna igen.

Efter halva tiden tar Jenny Bergquist drickpaus. Hennes son sover gott.

– Det känns bra hittills, lite svettigt. Love är nöjd, men det ska jag inte säga högt. Då vaknar han.

bild 1/6
Erik Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons