Annons

Premiär för populär utställning

Profilen Bernhard Hillerström, systrarna Svenssons kläder och en vadmalsjacka från 1790 drog många besökare under skördemarknaden i Visseltofta på söndagen.
Visseltofta • Publicerad 20 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Lovisa Zaunders fick under skördemarknaden hjälp av Charlotta Berg, som är mycket intresserad av kläder och folkdräkter.
Lovisa Zaunders fick under skördemarknaden hjälp av Charlotta Berg, som är mycket intresserad av kläder och folkdräkter.Foto: Susanne Gäre

Utställningen som hade premiär i museet på andra våningen i hembygdsgården under Visseltofta skördemarknad är sammanställd av Lovisa Zaunders i Boalt utanför Vesljunga.

Det gick en strid ström av steg uppför den branta trappan. Där fick många en lektion i kulturhistoria och klädhistoria. Släktingar till systrarna Svensson, som emigrerade till Amerika, stod och beundrade damernas kläder. Några foton av systrarna var också uppställda.

Annons

Sigrid, Klara, Emilia och Anna var uppvuxna på Norregård i Vesljunga. De utvandrade till Amerika men Sigrid, Klara och Emilia kom tillbaka till Sverige. Anna gifte sig med en skotte och stannade kvar ”over there”.

Drev kafé

Klara drev kafé i närheten av Vesljungasjön och när de återvänt till Sverige bodde de i närheten av Norregård. En kusin till systrarna, Greta Håkansson i Höör, har skänkt klädsamlingen till Visseltoftas hembygdsförening. Och till första visningsdagen kom fyra släktingar till systrarna Svensson för att titta på vad Lovisa Zaunders gjort med fyndet. Bertil Nilsson, Vesljunga; Sonja Nilsson, Osby; Ing-Britt Lavesson, Tomelilla och Ann-Mari Åhlander, Ljungby hade rest till Visseltofta på söndagen för att delta på premiären för utställningen.

Charlotta Berg från Osby stöttade Lovisa Zaunders under skördemarknaden. Hon visade detaljer från folkdräkter som finns i samlingen och den vadmalsjacka i indigoblått som ligger omsorgsfullt nedstoppad i en av lådorna.

– Jon Johansson som är textilvetare och museipedagog i Stockholm tog kontakt med mig i somras, berättar Lovisa Zaunders. Han hade fått tillgång till ett mönster till jackan och undrade om han fick komma hit och titta på den.

Finjacka

Det fick han. Utrustade med bomullshandskar gick han tillsammans med Lovisa Zaunders igenom jackan. Med hjälp av Johansson konstaterades av jackan förmodligen är från 1790 eller tidigt 1800-tal. Det är från början en bondes finjacka men den har under årens lopp degraderats.

bild 1/7
Uppslutningen var stor på skördemarknaden i Visseltofta.
På utställningen visas kläder från systrarna Svensson som utflyttade till Amerika. Deras släktingar Bertil Nilsson, Vesljung; Sonja Nilsson, Osby; Ing-Britt Lavesson, Tomelilla och Ann-Mari Åhlander, Ljungby besökte utställningen.
Charlotta Berg, som är mycket intresserad av kläder och folkdräkter, visar upp delar till folkdräkt för Anna-Lena Borging, vars mamma sytt Västra Göinge dräkten.
Lovisa Zaunders fick under skördemarknaden hjälp av Charlotta Berg, som är mycket intresserad av kläder och folkdräkter.
Lovisa Zaunders som sammanställt utställningen.Här visar hon det mönster som ligger till grund för en vadmalsjacka troligen från 1790-tal.
Lovisa Zaunders som sammanställt utställningen. Här profilen Bernhard Hillerström vars universum presenteras.
Intresset var stort för premiären för utställningen på andra våningen i hembygdsgården. Här profilen Bernhard Hillerström vars universum presenteras.
Uppslutningen var stor på skördemarknaden i Visseltofta.
På utställningen visas kläder från systrarna Svensson som utflyttade till Amerika. Deras släktingar Bertil Nilsson, Vesljung; Sonja Nilsson, Osby; Ing-Britt Lavesson, Tomelilla och Ann-Mari Åhlander, Ljungby besökte utställningen.

– Det är Sven Nilsson i Hanavrå, som inte lever längre, som samlat in de kläder som vi har i samlingen och dokumenterat dem, säger Lovisa Zaunders och visar pärmen med den prydliga presentationen.

Den andra delen av utställningen handlar om en stark personlighet vid namn Bernhard Hillerström och hans universum.

Helgon

– Han har varit ett helgon för mig och min familj, berättar Lovisa Zaunders. I sin strävan och i sitt sökande ville han göra något av sin bildning och det resulterade i bland annat målningar.

Bernhard Hillerström var självlärd och ägnade mycket tid åt brevskrivning, åt språkkurser på skiva och korrespondenskurser i teckning.

– Han var nog född på fel plats i fel tid, funderar Lovisa Zaunders.

Annons

Det här är hennes första utställning. Ska den bli permanent?

– Det vet jag inte, vi har inte diskuterat om fortsättningen än, blir svaret.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons