Annons

Strandpaviljongen får nytt liv

Byggnaden precis vid Osbysjön har stått tom i drygt två år. Men nu får Strandpaviljongen nytt liv när Erling och Angela Karlsson ska starta upp en restaurang där.
Osby • Publicerad 28 maj 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
bild 1/4
Från restaurangen kan gästerna ta sig direkt ut till uteserveringen.
Erling och Angela Karlsson ska öppna upp Strandpaviljongen efter att den stått tom i två år.
Angela och Erling Karlsson fixar till borden så att de står med tillräckligt stora mellanrum.
Den så kallade pubhörnan där tanken är att det ska serveras enklare mat och alkohol.
Från restaurangen kan gästerna ta sig direkt ut till uteserveringen.
Erling och Angela Karlsson ska öppna upp Strandpaviljongen efter att den stått tom i två år.

– Det här känns spännande, säger Erling Karlsson. Vi är nog en av dem få som satsar i läget vi befinner oss i nu men vi tror verkligen på det här stället. Vi kommer göra vårt allra bästa för att få det att rulla runt.

I helgen skrev paret på kontraktet för att hyra Strandpaviljongen och nu är de i full gång med att göra allting klart inför öppningen. Bord ska sättas i ordning, trägolvet ska oljas in och väggarna ska smyckas med konst och andra inredningsdetaljer. Men Erling Karlsson påpekar att byggnaden - trots att den stått tom i flera år - inte är ett renoveringsprojekt.

Annons

– Huset totalrenoverades för drygt tio år sedan, innan dess var det inte ens isolerat, säger Erling Karlsson.

Öppnar i mitten av juni

Om allting rullar på som det ska är tanken att de ska slå upp portarna den 15 juni. Det blir till stor del svensk husmanskost, men även några nudelrätter, korean barbecue och hot pot som står på menyn. Planen är att det utöver det ska serveras dagens lunch.

För att på ett vis hedra Strandpaviljongens historia som ett klassiskt våffelställe kommer det även att finnas möjlighet att äta just våfflor och att dricka kaffe när restaurangen öppnar upp på nytt.

– Jag hade till och med någon som skickade våffelreceptet som de använde här på 30-talet till mig, säger Erling Karlsson.

Trots att det var givet att satsa på restaurangen kändes det nervöst medger Erling Karlsson. Men efter att han avslöjade att han och Angela nu kommer driva restaurangen på Facebook blev han genast lättad efter alla positiva reaktioner som rullade in.

– Efter det lossnade flera stenar från bröstet. Vi fick en sådan otrolig respons och det plingar i telefonen här hela tiden, säger Erling Karlsson. Nu känner vi verkligen att vi har stödet från Osby.

Från vaktbolag till restaurang

I flera år har Erling drivit olika typer av företag i Osby, bland annat ett vaktbolag. Så var kom inspirationen till att driva just en restaurang?

– Jag har alltid varit intresserad av mat och Angela har jobbat som kock tidigare här i byn och drivit en restaurang i Kina. Men nu har hon inte haft så mycket jobb så jag ville såklart hjälpa henne, säger Erling Karlsson.

Det blir alltså Angela som är kocken och Erling som helt enkelt ska locka dit folket. Till en början blir det bara dem två som kommer arbeta på restaurangen.

– Vi vågar inte ta in någon annan ännu men vi har förvarnat lite folk om att det kan komma att bli timanställningar och liknande här framöver, säger Erling Karlsson.

Vill satsa på musik

Annons

De tror mycket på att mat av hög kvalité, det unika läget och den stora uteserveringen kommer att locka till sig besökare. Utöver det vill paret även satsa på catering, där det redan har kommit in en beställning.

De vill framöver också att det ska bli en hel del livemusik vid Strandpaviljongen.

– Det är i så fall lite mer stillsam musik. Vi har ju grannar här så det blir inga rockkonserter, säger Erling Karlsson och skrattar.

– En idé jag har är att låta lokala förmågor framträda, till exempel ungdomarna från musikskolan, tillägger han.

När tidningen är på plats sopar Angela upp glasbitarna efter helgen skadegörelse då flera fönsterrutor krossades.

– De senaste veckorna har det varit en del skadegörelse, berättar Erling Karlsson. Men vi tror att när verksamheten kommer i gång kommer det lugna ner sig.

Kajsa WallSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons