Annons

Sven-Ingvar Johansson återvänder till skogen

Osby • Publicerad 22 april 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

För Osbyborna är han främst känd för sin kost gjord med hjälp av motorsåg. Han får ofta beställningar på att förvandla döda träd till fantasifulla konstverk och i dagarna är han i full gång med att färdigställa just ett sådant projekt utanför Osby pastorats förskola. Han är även den som mejslade fram apan och kaninen-skulpturerna vid Osbysjön ur stora frigolitblock.

Men faktum är att han ägnar minst lika mycket tid åt måleriet. Under en period på ett par månader då han inte hade några större beställningar fattade han penseln och återvände till de miljöer som gått som en röd tråd genom hans liv – skogarna.

Annons

– Tidigare har jag målat mycket abstrakt, men nu är jag tillbaks där jag började, jag vill skildra exakta platser igen.

Sven-Ingvar Johansson är uppväxt i en sågverksfamilj i Göteryd i Älmhults kommun. Som liten lekte han i skogen och när han blev äldre följde han med sin pappa, skogsmannen, ut i skogen. Efter gymnasiet arbetade också Sven-Ingvar Johansson en period på familjens sågverk, innan han inledde sin konstnärsbana.

Numera går han ofta i skogen för att hitta lugnet och det är under sådana promenader i skogarna runt Osby och i Småland som han har fotograferat skogsvyer, bilder som sedan varit förlagor i måleriet.

Men han har inte valt de klassiskt vackra vyerna. Han har istället försökt fånga skogens skönhet så som den faktiskt är, risig och grenig och aldrig tillrättalagd.

De första åren efter att han flyttade till Osby för två decennier sedan ställde han då och då ut på konsthallen i biblioteket. Men nu var det länge sedan sist, 13 år sedan närmare bestämt. Mest eftersom han har ställt ut mycket på egen hand i stället.

Lördag, mellan klockan 10 och 13, är det vernissage för Sven-Ingvar Johanssons utställning ”Granskog”

bild 1/2
Målningarna visar skogen så som den ser ut, utan tillrättalagda vyer.
Osbykonstnären Sven-Ingvar Johansson har hängt en del av sin utställning ”Gransokg”  på ett annorlunda vis. Foto: Torbjörn Wester
Målningarna visar skogen så som den ser ut, utan tillrättalagda vyer.
Osbykonstnären Sven-Ingvar Johansson har hängt en del av sin utställning ”Gransokg”  på ett annorlunda vis. Foto: Torbjörn Wester
torwes0
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons