Annons

De vill lyfta fram kvinnorna

Hembygdsföreningarna i Göinge, Hjärsås och Knislinge är intresserade av att fler skriver i årsboken, att skribenterna representerar olika åldersgrupper och att kvinnors liv beskrivs mer.
Broby • Publicerad 12 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Gunilla Kärrdahl och Sven Jensén i Göinge hembygdsförening vill rista in fler kvinnor på minnesstenen.
Gunilla Kärrdahl och Sven Jensén i Göinge hembygdsförening vill rista in fler kvinnor på minnesstenen.Foto: Susanne Gäre

Nummer 99 av hembygdsföreningarnas årsbok är klar sedan en tid tillbaka. Nu förbereds nummer 100 som kommer nästa år. Då är det också 100 år sedan den första byggnaden, Gislas stuga, kom till hembygdsparken i Broby. 1921 fick också kvinnor rätt att rösta och det kommer också uppmärksammas.

– Vi kommer lyfta fram vissa kvinnor, berättar Sven Jensén, ordförande i Göinge hembygdsförening. Bland andra en kvinna, Anna Olsson, som var småskolelärarinna och skribent med en vass penna.

Bara två kvinnor

Annons

Gunilla Kärrdahl, vice ordförande i Göinge hembygdsförening, berättar att på minnesstenen i hembygdsparken finns bara två kvinnor med bland alla gubbar.

– Det finns fler kvinnor som vi vill skriva in på stenen, och fler män också för den delen, säger hon. Stenen är inte uppdaterad sedan 1932.

2019 har präglats av omläggningen av tre tak i parken, bland annat av Gislas stuga. Det har varit möjligt på grund av en privat donation på 100 000 kronor och ett bidrag från Sparbanken Göinge på 175 000 kronor. Totalt har renoveringen kostat föreningen 700 000 kronor.

– Vi är mycket tacksamma för de bidrag vi fått, säger Sven Jensén. Det är helt fantastiskt.

Missionshusen

Ur årsboken 2019 vill Gunilla Kärrdahl helst lyfta fram artikeln om missionshus i kommunen.

– Det har även kommit en bok, Hus i Guds tjänst, som beskriver missionshus i hela Sverige.

Sven Jensén slår ett slag för artikeln om Emil Jeppsson. Den innehåller även utdrag från hans dagböcker. Båda två gillar bilder och artikel om Fina sväng in, en mack kombinerad med diskotek som det belgiska bensinbolaget Fina startade i Knislinge 1970.

– Den artikeln har väckt stort intresse, säger Sven Jensén.

– Jag känner igen flera på bilderna, säger Gunilla Kärrdahl. Fina sväng in var ett av de första diskoteken i trakten.

Ny scen

Hembygdsföreningen har även fått bidrag från EU för att utveckla parken. De pengarna har bland annat använts till att bygga en scen, anlägga en naturslinga och starta en app plus marknadsföring. Invigningen av scenen och naturstigen blir den 25 september.

Annons

Under året har även en del av hembygdsparkens tillgångar återbördats, vilket också uppmärksammas i årsboken. En gårdssten flyttades tillbaka till Krabbagården och ett gelbgjuteri har återlämnats till Loshults hembygdsförening. Som Norra Skåne tidigare skrivit om har även de inventarier som fanns i en av stugorna återlämnats till Torsebro krutbruk under 2020.

– Det känns stort att få lämna tillbaka, säger Sven Jensén. Intresset för att återbörda borde fler föreningar tänka på.

Linebäcken

Årsboken beskriver även Linebäcken från källan till utloppet i Helge å, en sträcka på ungefär 15 kilometer.

– Den har betytt så mycket för så många, säger Sven Jensén, som gärna vill lyfta fram sin egen hembygd kring Emmislöv. Det är otroligt så mycket intressant man kan hitta runtomkring där man bor.

Nu fortsätter arbetet med kommande årsbok och 100 års jubileet.

– Vi måste ha in nutiden i det historiska arbetet, säger Sven Jensén, nutiden är en referenspunkt för framtiden.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons