Annons

”Finns ett behov av våra tjänster”

Östra Göinge • Publicerad 23 januari 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Alltmöjligtverkstaden etablerades i Broby 1992 och de senaste 14 åren har Stefan Andersson basat för verksamheten. Och han konstaterar utan omsvep att framtiden aldrig har varit så osäker som 2020.

Kommer ni att överleva?

Annons

– Målet är att fortsätta och jag är väl positiv till möjligheten. Men det här året blir en omställning, året kommer att visa om vi kan hitta sätt att finansiera verksamheten. Vi har ännu inte några avtal som borgar för framtida trygghet, säger Andersson.

För drygt ett år sedan sade kommunen upp avtalet med Alltmöjligtverkstaden. Avsikten var att förhandla om avtalet och det har också gjorts.

– Det blev en halvering av finansieringen, en halvering av antalet platser från 18 till nio, säger Andersson.

En annan grundplåt ekonomiskt för Alltmöjligtverkstaden har varit verksamhetsbidrag till mötesplatsen. Det har också krympt kraftigt, till en fjärdedel av vad man tidigare fick.

– Kommunen genomgår ett stålbad där man ser över verksamheten och allt som inte är lagstadgad verksamhet är i riskzonen. Men som jag ser det vill kommunen samverka med oss. Och jag upplever att det finns ett stort behov av våra tjänster. Kommunens arbetsmarknadsenhet gör ett bra jobb och vi siktar på att ha ett närmare samarbete, det tror jag är nödvändigt för båda parter, säger Andersson.

Stefan Andersson påpekar att det var ett hårt slag för Alltmöjligtverkstaden när Arbetsförmedlingen förändrade sin verksamhet i kommunen.

Fast Andersson använder inte uttrycket ”förändrade sin verksamhet” – han säger ”nedläggningen av Arbetsförmedlingen”.

– De kontaktytor som fanns tidigare finns inte kvar. Man hänvisas till digitala verktyg och det gör det jättesvårt för den gruppen människor som vi jobbar med. Arbetsförmedlingen har tidigare haft insatser här, men nu använder de i första hand upphandlade tjänster.

För att kunna finansiera Alltmöjligtverkstaden kommer Stefan Andersson att ge sig ut på delvis ny mark.

– Vi måste hitta nya sätt. Vi söker upphandlingar och projektpengar. Finansieringen kommer att bygga på projektmedel.

Annons

Hur har er verksamhet påverkats hittills?

– Vi har fått minska personalstyrkan, det är redan fyra anställda som fått sluta. Och vi får titta på nya arbetssätt, vi kommer inte att kunna erbjuda samma verksamhet.

Stefan Andersson säger att Alltmöjligtverkstaden är en fast och trygg punkt i tillvaron för många människor som står utan annan aktivitet.

– Förändringarna påverkar våra deltagare, det blir en oro, säger han.

Varför behövs Alltmöjligtverkstaden?

– För människor som står utan aktivitet är det viktigt att ingå ett sammanhang, att få rutiner för att få vardagen att fungera. Det finns en stor grupp i samhället som inte är färdiga att ta steget till arbete. Det gruppen jobbar vi mycket med och jag tror det skulle vara förödande att inte arbete med den gruppen.

– Vi pratar om integrationsarbete och det omfattar inte enbart nyanlända. Även svenskar som aldrig har arbetat måste integreras i samhället och där kan vi spela en viktig roll.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons