Annons

Förra FN-soldaterna: Ukrainare vill ha makrill i tomatsås och fred – ”Jättepopulärt”

Det blir en fjärde hjälptransport till Ukraina.
Avresan till det krigsdrabbade landet sker den 26 april.
– Många av soldaterna där nere är väldigt slitna. Det känns viktigt att ge en signal från Sverige att vi inte har glömt bort dem, säger Rolf Tillman, grundare av Tjernobyllägret i Broby.
Broby • Publicerad 19 april 2024 • Uppdaterad 23 april 2024
Rolf Tillman berättar om den kommande hjälptransporten till östra Ukraina, där Tjernobylkommittén är med och stöttar.
Rolf Tillman berättar om den kommande hjälptransporten till östra Ukraina, där Tjernobylkommittén är med och stöttar.Foto: Carl-Johan Liljedahl

Precis som senast så samarbetar Tjernobylkommittén med förra FN-soldaterna Per Hartvig (född i Åhus, uppvuxen i Kristianstad) och Niclas Nilsén (Kalmar). Duon står för transporten ner till östra Ukraina, eventuellt med stöd av fler denna gång.

– Per är motorn i det hela, berättar Tillman.

Per Hartvig.
Per Hartvig.Foto: Privat
Annons

Transporten avgår den 26 april, väl på plats finns sedan den lokala hjälporganisationen ”Choose hope” med Sverige-bekantingen Ira Nikitina, hennes man Yakov Nikitin samt Tetiana Pavlushko och hjälper till.

Makrill i tomatsås.
Makrill i tomatsås.Foto: Pernilla Rudenwall

Man kan antingen stödja genom att skänka varor eller rena pengar (se faktaruta).

– Det är tydligen jättepopulärt med makrill i tomatsås. Men även andra konserver med mat går förstås bra, konstaterar Rolf Tillman.

Ukraina börjar lida brist på ammunition och då framför allt när det gäller tyngre saker som artilleri och luftvärn, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Sedan slutet av mars har det skett attacker mot elnätet, dess noder och värmekraftverk näst intill dagligen. På senare tid också mot bostäder. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har vädjat till allierade i väst att visa samma enighet och solidaritet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Inte minst USA och Storbritannien hjälpte då till att skjuta ned inkommande iranska robotar och drönare.

– Kriget är utstuderat grymt. Nu träffar ju de ryska drönarna och missilerna vad de siktar på också när Ukraina inte har ammunition att skjuta ner dem, republikaner i USA har försenat stödpaketet, säger Tillman.

Ryssland lyckades nyligen förstöra det stora kraftverket Trypilska, ett koldrivet värmekraftverk utanför Kiev, som stod för en stor del av huvudstadsregionens elförsörjning.

– Det kom elva robotar flygande. Vi sköt ned de första sju. Fyra förstörde Trypilska. Varför? För att det inte fanns fler (luftvärns)robotar, sa Zelenskyj efteråt till amerikanska PBS.

I november är det presidentval i USA. Den kanske allra största förhandsfavoriten, expresidenten Donald Trump, ska enligt källor ha sagt att han kan få slut på Rysslands krig genom att pressa Ukraina till att ge upp både ockuperade Krimhalvön och delvis ockuperade Donbassregionen. Han har redan motsatt sig att ge mer stöd till Ukraina och de mest Trumplojala kongressledamöterna har förklarat att de följer hans linje.

Så länge kämpar ukrainarna på för att försvara sitt land:

Annons

– Många av soldaterna där nere är väldigt slitna. Det känns viktigt att ge en signal från Sverige att vi inte har glömt bort dem, konstaterar Rolf Tillman och tillägger:

– Den som vill stötta vår förening och jobba ideellt på måndagar och onsdagar kan kontakta mig.

Försäljningen under torsdagen den 4 april gav exempelvis 17 000 kronor till föreningen (10 000 genom second hand-outlet vid Bolist, 2 000 genom våffelförsäljning där och 5 000 genom second hand-affär på Storgatan i Broby).

– Otroligt. Det var 60–70 personer i kö vid vår outlet när vi öppnade, myser Tillman.

”Det är tydligen jättepopulärt med makrill i tomatsås. Men även andra konserver med mat går förstås bra.”
Rolf Tillman, Tjernobylkommittén
Fakta

Så stödjer du hjälptransporten till Ukraina

Pengar: Swish (nummer 123 258 86 22) eller bankgiro (5740–5284). Märk insättningen med ”Hjälptransport -24”.

Varor: Konserver (gärna köttkonserver), makrill i tomatsås, snabbkaffe, proteinbars, choklad, nya arbetshandskar (både fodrade och ofodrade i storlek 10–11, gärna utan reflexer). Önskemålen kommer från Per Hartvig och Niclas Nilsén.

Kontakt för överlämning av varor: Rolf Tillman, 0708 – 55 36 04.

Här saknas innehåll

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons