Annons

Glimma glasbruk fortsätter ställa till det i Glimåkra: Bly, barium och arsenik funnet

Resterna från Glimma glasbruk (1918–69) fortsätter ställa till det i Glimåkra.
Glimåkra • Publicerad 26 april 2024
Markeringarna visar det berörda området mellan Västra Järnvägsgatan och Östra Järnvägsgatan i Glimåkra.
Markeringarna visar det berörda området mellan Västra Järnvägsgatan och Östra Järnvägsgatan i Glimåkra.Foto: Carl-Johan Liljedahl

2018 stoppades bostadsbyggande på sex tomter vid Badargatan efter att man funnit arsenik, bly och barium vid en markundersökning.

Nu har Länsstyrelsen Skåne tagit prover vid det gamla glasbruket och påträffat föroreningar. Alldeles i närheten finns en grönyta mellan Västra Järnvägsgatan och Östra Järnvägsgatan och där har kommunen tagit prover.

Annons

Föroreningarna som påträffats här är höga halter av arsenik, bly och barium i ytliga jordlager. Dessa föroreningar är alltså en rest från när glasbruket bedrev verksamhet på platsen, alldeles bredvid ligger GC-vägen som tidigare var plats för järnvägen. Här fanns järnväg från 1886–1978 (persontrafiken lades ner 1969, godstrafik några år senare).

Henrik Arvidsson, mark- och exploateringschef, Östra Göinge kommun.
Henrik Arvidsson, mark- och exploateringschef, Östra Göinge kommun.Foto: Mikael Persson

Halterna som hittats kan innebära en risk för människors hälsa vid intag av jord och därför sätter Östra Göinge kommun upp staket som ska förhindra att människor rör sig på området.

– Det är ingen fara för människor på så sätt eftersom det inte är någon yta som folk uppehåller sig på. Inte heller kommer det störa möjligheten till att använda GC-vägen, säger Henrik Arvidsson, mark- och exploateringschef på Östra Göinge kommun.

Kommunen arbetar tillsammans med länsstyrelsen vidare för att möjliggöra en sanering.

”Det är ingen fara för människor på så sätt eftersom det inte är någon yta som folk uppehäller sig på. Inte heller kommer det störa möjligheten till att använda GC-vägen.”
Henrik Arvidsson, mark- och exploateringschef, Östra Göinge kommun
Fakta

Arsenik i Glimåkra

I maj 2017 upptäcktes glas i en del fyllnadsmassor när konsultföretaget Tyréns AB var vid Badargatan i Glimåkra för att göra en undersökning av marken, på uppdrag av Östra Göinge kommun. Det obebyggda området var då fortfarande planlagt för bostäder.

En analys även visade höga halter av tungmetaller (främst arsenik, bly och barium).

Typiska föroreningar från glasbruksverksamhet är just metaller som arsenik, barium, kadmium och bly – som använts vid glasframställning och ingått som bas i många färgämnen.

Redan 1996 ska det ha kommit in tips 1996 om att det skulle finnas arsenik nedgrävt på den gamla tippen, strax intill Badargatan.

Glimma glasbruk var verksamt 1918–69.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons