Annons

Kommunen förlänger avtal för dricksvatten till år 2044

Östra Göinge kommun förlänger avtalet med Kristianstads kommun angående leverans av dricksvatten med 20 år, till den 31 december år 2044.
Östra Göinge • Publicerad 15 mars 2024 • Uppdaterad 19 mars 2024
Östra Göinge förlänger avtalet om dricksvatten med Kristianstads kommun.
Östra Göinge förlänger avtalet om dricksvatten med Kristianstads kommun.Foto: LEIF R JANSSON / TT

För att klara av åtagandet att ha rent vatten i kranen behöver vattnet till Östra Göinge köpas av Kristianstad. För att garantera fortsatt leverans har kommunen nu förlängt avtalet till den 31 december 2044. Detta berättar Östra Göinge kommun och Kristianstads kommun på sina respektive hemsidor.

Det ursprungliga avtalet mellan kommunerna tecknades redan 2001. Sedan dess har Kristianstad dagligen levererat två miljoner liter dricksvatten till Östra Göinge. Avtalet sträckte sig ursprungligen till 2034, men den 14 mars tecknades det om för att sträcka sig ända till 2044 – med en öppen option om förlängning.

Annons

Avtalet innebär att Östra Göinge kommun fortsatt har rätt att köpa två miljoner liter dricksvatten per dygn, priset (7,2 kronor per kubikmeter, exklusive moms) är detsamma för göingarna som för Kristianstadsborna. Prisjustering sker årligen utifrån beslutad VA-taxa i Kristianstads kommun.

Merete Tillman, kommundirektör, Östra Göinge.
Merete Tillman, kommundirektör, Östra Göinge.Foto: Exakta Creative
Jimmy Källström, förvaltningschef, tekniska förvaltningen, Kristianstad.
Jimmy Källström, förvaltningschef, tekniska förvaltningen, Kristianstad.Foto: Lasse Ottosson
Mikael Torberntsson, samhällsutvecklingschef, Östra Göinge kommun.
Mikael Torberntsson, samhällsutvecklingschef, Östra Göinge kommun.Foto: Sofia Åström

– Vi behöver säkra vår dricksvattentillgång. Det är inte alla kommuner som har en granne med så god tillgång på grundvatten så det känns mycket bra att förlänga avtalet. Det ger oss god framförhållning i den här viktiga frågan, säger Merete Tillman, kommundirektör i Östra Göinge kommun, i en kommentar.

– Vi har goda förutsättningar för att producera dricksvatten och har stora vattenverk. Då är det naturligt för oss att hjälpa till, vi kommuner behöver stärka det regionala samarbetet, säger Jimmy Källström, förvaltningschef för Kristianstads tekniska förvaltning.

– Vi ser fram emot ett fortsatt effektivt och bra samarbete med Kristianstads kommun och deras tekniska förvaltning, säger Mikael Torberntsson, samhällsutvecklingschef i Östra Göinge kommun.

Här saknas innehåll

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons