Annons

Kräbbleboda kapell firar 80 år

Nu på söndagen den 24 mars firas det att Kräbbleboda kapell funnits under 80 år som en samlingsplats i den göingska stenbrytarbygden.
Östra Göinge • Publicerad 23 mars 2024
Kräbbleboda kapell firar 80 år.Foto: Ronnie Smith

Det vackra rödmålade kapellet, uppfört i trä med originalinredning, ligger i det allra nordligaste hörnet av Glimåkra församling. Bara något hundratal meter därifrån går dock gränsen till Loshults församling och lite längre bort möter Örkeneds församling. Därför har kapellet ofta tjänat som mötesplats för de tre församlingarna och fortfarande firas regelbundet gudstjänst varje månad.

Det var kyrkoherde Bernhoff i Glimåkra som på tidigt 1900-tal tog initiativ till att bilda en syförening för att samla in pengar till ett bygge i det då livaktiga stationssamhället och senare bildades den kapellstiftelse som fortfarande består. Bandelen Glimåkra–Älmhult öppnade exempelvis 1909 (persontrafiken Kristianstad–Älmhult lades sedan ner 1969) och Hägghults diabasbrott höll på 1899–1989.

Annons

Själva invigningen av kapellet förrättades av biskop Edvard Rodhe från Lund. Kapellet har en fristående klockstapel där ringningen fortfarande sker manuellt på gammalt sätt.

Ringningen sker fortfarande på manuellt sätt.Foto: Ronnie Smith

Nu på söndag klockan 14 firas en högtidsgudstjänst som leds av förre komministern i församlingen, Christer Frostensson. Även Loshults kyrkokör kommer att medverka under ledning av organist Bengt Almfjord och klockringaren Sven-Erik Johansson kommer att läsa några av sina egna dikter. Kontraktsprost Sara Ericsson från Osby-Loshult kommer också att medverka bland annat med en hälsning från Göinge kontrakt. Det blir även en kort historik över kapellets historia som Marianne Johnsson ger vid det efterföljande kaffesamkvämet.

Christer Frostensson leder högtidsgudstjänsten på söndag.Foto: Magnus Gatemark
Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons